Dėl CŽV kalėjimų kreiptasi į Strasbūro teismą

Žmogaus teisių stebėjimo institutas (ŽTSI) antradienį paskelbė pateikęs peticiją Strasbūre įsikūrusiam Europos Žmogaus Teisių Teismui dėl to, kad iš Muitinės departamento negavo prašytos informacijos apie lėktuvų skrydžius, siejamus su slaptais Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimais.

Pasak ŽTSI pranešimo, skundas Strasbūro teismui pateiktas dar praėjusių metų gruodį bendradarbiaujant su George'o Soroso (Džordžo Sorošo) įkurtos nevyriausybinės organizacijos programa „Open Society Justice Initiative“.

„2011 metų liepą ŽTSI kreipėsi į Muitinės departamentą, prašydamas suteikti informaciją apie 63 lėktuvų, viešuose šaltiniuose siejamų su CŽV slaptųjų sulaikymų ir ypatingųjų perdavimų operacija, muitinį patikrinimą bei jo rezultatus. Muitinės departamentas atsisakė teikti bet kokią informaciją, motyvuodamas, kad tokia informacija yra konfidenciali“, - rašoma instituto pranešime.

Pasak žmogaus teisių gynėjų, Muitinės departamentui atsisakius suteikti prašomą informaciją kreiptasi į teismus, tačiau Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas buvo palankus muitininkams.

„2012 metų gruodžio mėnesį ŽTSI kartu su OSJI kreipėsi su skundu į Europos Žmogaus Teisių Teismą, siekdamas, jog teismas pripažintų, kad Lietuvos valstybė, neteikdama jokios informacijos apie CŽV samdytų lėktuvų muitinį patikrinimą, nepagrįstai ir neproporcingai apribojo pareiškėjo teisę gauti oficialią informaciją ir skleisti ją visuomenei, ir taip pažeidė Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos 10 straipsnį, užtikrinantį informacijos laisvę“, - teigia institutas.

BNS paklausus, kodėl apie pateiktą skundą pranešta tik dabar, instituto Teisės programų koordinatorė Mėta Adutavičiūtė sakė: „informaciją derinome su partneriais ir tiesiog taip susidėjo, kad tik dabar pranešėme“.

2009 metų pabaigoje paskelbtose parlamentinio tyrimo išvadose Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pranešė nustatęs, „kad VSD buvo gavęs partnerių prašymą įrengti patalpas Lietuvoje, tinkamas laikyti sulaikytajam asmeniui“.

Per tyrimą identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti.

Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

degradacija

degradacija portretas
gėjų apsaugos kontorėlė skundžia savo šalį ................gaila,bet va tokius reikėjo Antaviliuose vietoje arklių uždaryti .................

Jonas

Jonas portretas
Valkatoms nutraukti finansavima. Uztenka Grybauskaite apsijuoke ir sugadino santykius su JAV. Matyt,kgb prostitute filmavo vaduko lytines orgijas. Yra nuostabus pavyzdys. maza mergaite visus savo pinigus skyre beglobiu sunu edalui. Sie issigimeliai to niekada nepadarys.

www

www portretas
viskas aisku svetimom rankom payogiau zarstyti /zarijas/ nes szv ir kgb tapo kone draugais tai kaip lietuva gali atsilikti kuomet gavo /laisve/ o tikroji laisve isrinktiesiems kurie stato kalejimus ir /smaugia/ savo ir nesavo zmones kurie kliutis ju savivalei ir praturtejimui.....Strasburo /cirkas/ nepades nes ir ten sedi zydu biurokratai.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių