Deklaracija supykdė Lenkijos vyriausybę

Lenkijos vyriausybę supykdė bendra Lietuvos ir Lenkijos prezidentų deklaracija dėl Rusijos kariuomenės išvedimo iš Gruzijos. Kaimyninės šalies Ministrų kabinetas atsiribojo nuo šio dokumento.

Sužinojo iš Lietuvos ministro

Lenkijos premjeras ir užsienio reikalų ministras antradienį viešai papriekaištavo, kad pirmadienį paskelbta bendra Valdo Adamkaus ir Lecho Kaczynskio deklaracija nebuvo derinama su Lenkijos vyriausybe, pranešė Lietuvos radijas.

Ministras Radoslawas Sikorskis piktinosi apie deklaraciją sužinojęs jau po fakto ir ne iš Lenkijos prezidento tarnybos, o iš Lietuvos užsienio reikalų ministro neformalaus Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimo Marselyje metu.

Antradienį po vyriausybės posėdžio sušauktoje spaudos konferencijoje Lenkijos premjeras pareiškė su nerimu stebįs „nestandartines prezidentūros iniciatyvas“. Donaldas Tuskas sakė pats deklaracijos dar neskaitęs, bet norėtų, kad „Lenkijos pozicija išreikštų daugumos lenkų valią ir būtų reiškiama laikantis Konstitucijos kanonų“.

Lenkijos užsienio reikalų ministras R.Sikorskis neslėpė pasipiktinimo, kad prezidentas nederino deklaracijos su vyriausybe, tvirtino buvęs apstulbintas, kad apie jos paskelbimą sužinojo iš Lietuvos ministro.

R.Sikorskis: svarbiausia - rezultatai

Klausiamas, su kokiais deklaracijos teiginiais Lenkijos vyriausybė nesutinka, R.Sikorskis pareiškė, kad svarbu ne tai, ar vyriausybė sutinka ar ne, o tai, kad su ja nebuvo suderinta Lenkijos pozicija.

„Tokie veiksmai už Lenkijos vyriausybės nugaros kenkia ne tik Lenkijos vyriausybės derybų pozicijai, bet ir jos autoritetui“, – teigė ministras.

Anot ministro, jis pats galėtų „ant kelių“ rašyti įvairias kilnias deklaracijas, tačiau politikoje svarbu ne intencijos, o pasiektas tikslas, rezultatai. Ministras argumentavo, kad ne prezidentų ar užsienio reikalų ministrų galioje sustabdyti ES – Rusijos derybas, nes sprendimą dėl to priims Europos Komisija.

D.Tuskas nenori bendradarbiauti su Lietuva?

Komentuodamas vyriausybės pretenzijas televizijos laidoje, Lenkijos prezidento kanceliarijos atstovas ministras Michalas Kaminskis pabrėžė, kad apie prezidentų iniciatyvą žinojo vyriausybei ir užsienio reikalų ministerijai pavaldi Lenkijos ambasada Vilniuje.

Kaip vieną kilusio nepasitenkinimo priežastį prezidento atstovas įvardijo jo pastebimą D.Tusko vyriausybės nepalankumą bendradarbiavimui su Lietuva.

Lietuvos ir Lenkijos prezidentų pirmadienį paskelbtoje deklaracijoje tarptautinė bendruomenė ir Europos Sąjungos vyriausybės kviečiamos reikalauti, kad Rusija iki galo ir besąlygiškai išvestų savo kariuomenę iš Gruzijos teritorijos pagal rugpjūčio 12 d. paliaubų sutartį, kurią Europos vadovai visais balsais patvirtino aukščiausio lygio susitikime rugsėjo 1 dieną.

Joje taip pat pabrėžiama, kad „šiuo metu, kai Gruzijos teritorijos yra okupuotos, būtų per anksti atnaujinti derybas dėl naujo partnerystės susitarimo su Rusija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių