Dauguma žmonių žino, kur kreiptis dėl pažeistų teisių, bet tą daro ne visi

  • Teksto dydis:

Dauguma Lietuvos gyventojų žino, kur kreiptis dėl pažeistų teisių, tačiau tai daro ne visi, o pačių pažeidimų šiek tiek mažėja.

Tokius duomenis rodo Seimo kontrolierių įstaigos užsakyta gyventojų apklausa, kurią praėjusių metų pabaigoje atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“.

Apklausos duomenimis, 59,7 proc. respondentų žino, kur kreiptis dėl pažeistų žmogaus teisių, kai 2014 metais tokių buvo 54 proc., o 2012 metais – tik 27,9 procento. Tuo tarpu besikreipiančių pagalbos buvo 15,1 proc. visų gyventojų.

Apklausoje dalyvavę respondentai nėra linkę kreiptis dėl pažeistų žmogaus teisių. Net 84,9 proc. dalyvavusių apklausoje respondentų tvirtino nesikreipiantys pagalbos į jokias institucijas, kai į policiją ir prokuratūrą kreipėsi 6,7 proc., į teismą – 5 proc., į Seimo kontrolierių įstaigą – 3, 4 proc. ir žiniasklaidą – 2,2 proc. Lietuvos gyventojų.

Žmonių skaičius, kurie mano, kad jų teisės buvo pažeistos valstybės ar savivaldybių institucijose, nežymiai mažėja - teisių pažeidimus nurodė patyrę šeštadalis (16 proc.) apklaustųjų. 2014 metais tokių buvo 18 proc., o 2013 metais – 20 procentų.

Apklausos rezultatai atskleidė, kad žinančių, jog Seimo kontrolieriai gina žmogaus teises yra 43,2 proc., visų gyventojų, kai 2014 metais atsakiusiųjų teigiamai buvo 42 proc., 2013 m. – 34,5 proc., o 2012 m. atsakiusiųjų teigiamai buvo itin mažai – 24, 3 proc.

Kiekvienais metais Seimo kontrolieriai klausia gyventojų, ar šie turi pakankamai informacijos apie žmogaus teisių gynėjus, galinčius jiems padėti, kai jų teises pažeidžia valstybės ir savivaldybių pareigūnai.

Kur kreiptis dėl pažeistų žmogaus teisių žino labiau išsilavinę, daugiau uždirbantys didžiųjų miestų gyventojai (71,5 proc.) tarp nežinančių – mažiau uždirbantys, miestelių ir kaimų gyventojai, neturintys vidurinio išsilavinimo (52,8 proc.).

Reprezentatyvią visuomenės nuomonės apklausą Seimo kontrolierių įstaigos užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ atliko 2015 metų lapkričio 5 – 14 dienomis, apklausta 1000 Lietuvos gyventojų nuo 18 metų amžiaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Dar mums toli iki demokratijos ir pilietinės visuomenės, kad skundusysis būtų teisus. Mano tel.8 662 33770
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių