Daugiau nei 2 tūkst. abiturientų – paskutinė galimybe gauti brandos atestatą

Pakartotinai laikomas mokyklinis lietuvių kalbos brandos egzaminas daugiau nei porai tūkstančių abiturientų - paskutinė galimybė gauti brandos atestatą. 

Kaip Eltai sakė Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė, ja pirmadienį pasinaudojo 2050 neišlaikiusių visiems privalomo egzamino pagrindinėje brandos egzaminų sesijoje.

Iš jų 1531 pagrindinėje brandos egzaminų sesijoje neišlaikė valstybinio lietuvių kalbos brandos egzamino, 519 - mokyklinio.

„Pirmadienį laikomas lietuvių kalbos mokyklinis brandos egzaminas - paskutinis šansas gauti brandos atestatą yra todėl, kad lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas - visiems privalomas. Jo neišlaikius, nesvarbu, kaip išlaikyti kiti, brandos atestatas neteikiamas, todėl pakartotinėje brandos egzaminų sesijoje lietuvių kalbos brandos egzaminą laiko visi jo neišlaikiusieji, kad ir kokį būtų pasirinkę - valstybinį ar mokyklinį“, - Eltai sakė Nacionalinio egzaminų centro direktorė.

Mokykliniame lietuvių kalbos brandos egzamine kandidatams skirta viena užduotis - parašyti rašinį, pasirinkus vieną temą iš siūlomų keturių: dviejų samprotaujamųjų ir dviejų literatūrinių.

Prie kiekvienos temos pateikti du autoriai, tačiau jie - tik rekomenduojami.

Reikalavimas remtis bent vienu privalomu programos autoriumi liko, bet mokiniai jį galės rinktis ne tik iš tų, kurie nurodyti prie temos, bet iš visų 26 šio dalyko bendrojoje programoje nurodytų privalomų autorių, kurie bus pateikti ir užduoties sąsiuvinyje.

Šiais metais per lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą mokiniai galėjo naudotis suskaitmenintais privalomų programos autorių kūriniais kompiuteryje, atjungtame nuo interneto tinklo.

Per brandos egzaminą mokiniams taip pat leidžiama naudotis norminamaisiais lietuvių kalbos žodynais ir dvikalbiais žodynais.

Pakartotinės sesijos mokyklinio brandos egzamino kandidatų darbai bus įvertinti ir rezultatai paskelbti iki liepos 13 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių