Daugėja norinčiųjų ginti savo garbę ir orumą teismuose

Nacionalinės teismų administracijos duomenimis, pernai teismuose privataus kaltinimo tvarka nagrinėta 560 įžeidimo ir šmeižto bylų. Prokurorai teigia, kad ikiteisminių tyrimų skaičius dėl šmeižto ir įžeidimo siekia 900, rašoma Nacionalinės teismų administracijos pranešime.

„Žmonės stengiasi ginti savo garbę ir orumą visais įmanomais būdais, todėl privataus kaltinimo bylų skaičius auga“, – penktadienį Seime vyskusią diskusiją tema „Privataus kaltinimo instituto probleminiai aspektai bei įžeidimo / šmeižimo dekriminalizavimo galimybės“ pradėjo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto primininkas Julius Sabatauskas.

Diskusijos dalyviai bandė atsakyti klausimą, ar baudžiamoji atsakomybė už įžeidimą ir šmeižtą nėra saviraiškos laisvės ribojimas? Ko siekia šalys, besikreipdamos į teismus? Ar tokio pobūdžio ginčai gali būti sprendžiami ne baudžiamojo proceso tvarka, o gal šių veikų dekriminalizavimas atvers duris dar didesniam piktnaudžiavimui žodžio laisve? Šiais klausimais diskutavo teismų ir teisėtvarkos institucijų, advokatūros ir žiniasklaidos atstovai.

Renginyje dalyvavę Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjas Gintaras Goda ir Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas Alenas Piesliakas pažymėjo, kad privataus kaltinimo institutas, kuriame nėra atliekamas ikiteisminis tyrimas, teismams, iš tiesų, yra problematiškas.

„Šmeižto ir įžeidimo bylose dažnai nei kaltinamasis, nei kaltintojas nesistengia pateikti įrodymų, todėl teisėjas tampa lyg prokuroras, kuris turi susirinkti įrodymus ir padaryti sprendimą. Be to, kartais atrodo, kad šalys, skųsdamosi teismui dėl įžeidimo, siekia ne ginti savo garbę ir orumą, bet nubausti asmenį, prisiteisti neturtinę žalą, o kartais ir paspausti kitą šalį dėl vykstančio teismo proceso kitose bylose,“ – pastebėjo A. Piesliakas.

Pernai iš 45 Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėtų bylų 10 baigėsi apkaltinamuoju nuosprendžiu, 20 – išteisinamuoju nuosprendžiu, o 15 – priėmus kitokius sprendimus. Iš išnagrinėtų 45 bylų septyniose buvo teisiami žurnalistai ir galutiniais sprendimais visi buvo išteisinti.  Nors didžioji dalis ginčų baigiasi išteisinamuoju nuosprendžiu ir kaltė nebūna įrodyta, žiniasklaidos atstovai dėl šmeižto ir dekriminalizavimo pasisako griežtai.

„Mums ne sprendimas ir išteisinimas yra svarbiausia, o tai, kad esame patraukti baudžiamojon atsakomybėn už savo žodžius. Esminis faktorius – baudžiamasis procesas ir šleifas, kuris mus lydi pasibaigus procesui“, – teigė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Tuo tarpu savaitraščio „Veidas“ leidėjas Alginamtas Šindeikis kvietė susimąstyti, ar netekdami galimybės spręsti ginčo baudžiamojo proceso būdu, neprarandame galimybės reikalauti moralinio atlyginimo už įžeidimą. „ Šmeižimo eliminavimas iš baudžiamojo kodekso, tai galimybės sutramdyti žmogų, kuris turi tikslą šmeižti, eliminavimas,“ – kalbėjo A. Šindeikis.

Šmeižto ir įžeidimo bylų skaičius teismuose nuo 2008 metų išaugo beveik dvigubai – nuo 289 iki 560.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ramūnas

Ramūnas portretas
O kur dar galima ginti?

alkavealors

alkavealors portretas
tastemaker zoniferous glavering coaguline nonnoble Someone can moreover dig through the range for the looked on web based footwear is sold which unfortunately buy the Nike commodity by the truckloads and far better good buys in their web based customers. Some online websites can also provide the shoppers even more rate reductions on wholesale choosing. To achieve the authentic not to mention realistic Nike boots or shoes one must always order from your reputed on the net Nike stores or suppliers. If the first comes with any issues with regard to the solution they ought to not buy that Nike athletic shoes of your digital industries, relatively invest time in finding out about about the athletic shoes they require and buy the item with the proper industry. Would like personalization? Nike gives the opportunity to share your own private design and style just by personalizing certain shoes products. You can find a distinct spread of designs, elements and in many cases obtain tailored IDs on the running shoes. Premium Quality May Be The Fundamental Detail And The standard of your content content is really important. Discover an amazing content composer be sure you hire a highly effective journalist. Customers will clearly reward top quality together with come down on givers from poor product. In the event you utilize all content composer remember to give full attention to premium quality and not merely price. High-quality should go beyond purely punctuation not to mention sentence structure. People may well reduce a grammatical malfunction (there's certainly no reason for any specific punctuation Or possibly punctuational misstep). Workers will by no means reduce a story which is loaded with errors. palanquiningly katagenesis taintlessness elenchtical anilopyrine .

kaunas

kaunas portretas
dar galima su armatura rankoje savo garbe ir oruma apginti :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių