Darbo partijos byloje laukiama dokumentų išslaptinimo

Valstybės kaltintojas Darbo partijos (DP) byloje Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas siūlo išslaptinti su operatyvine veikla susijusius duomenis, esančius Vilniaus apygardos teismo nutartyse.

Tokį prašymą prokuroras pateikė teismo posėdyje pirmadienį. DP bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui dėl duomenų išslaptinimo jis pasiūlė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, Valstybės saugumo departamentą ir Vilniaus apygardos teismą. Pastarasis išdavė sankcijas operatyvinei veiklai.

„Kadangi dalis duomenų baudžiamojoje byloje buvo gauti operatyvinės veiklos metu, tai pagal dabartinę bylų nagrinėjimo praktiką reikalinga, kad būtų nutartys, kurių pagrindu buvo atlikti operatyviniai veiksmai“, - po teismo posėdžio žurnalistams sakė S.Verseckas.

Pasak jo, šioje byloje vyko telefoninių pokalbių pasiklausymai, pareigūnai kontroliavo juos dominusių asmenų elektroninį susirašinėjimą.Teismas nutartį dėl prokuroro prašymo paskelbs kitame teismo posėdyje.

Pirmadienį į posėdį susirinkus visiems proceso dalyviams, teismas tęsė liudytojų apklausą. Šiemet pajudėjus bylos procesui, pavyko apklausti per 20 bylos liudytojų. Tačiau pagrindinės liudytojos buvusios partijos kasininkės Nijolės Steponavičiūtės kelis kartus planuota apklausa taip ir neįvyko.Manoma, kad N.Steponavičiūtės apklaus vyks maždaug gegužės viduryje.

Dažniausiai prieš pagrindinės liudytojos apklausą susirgdavo DP bylos kaltinamieji, tačiau kartą prieš planuotą susirgo ir viena iš kolegijos teisėjų.Žurnalistų paklaustas, kodėl prieš pagrindinės liudytojos apklausą vis kas nors iš kaltinamųjų suserga, V.Uspaskichas tikino esąs pasiruošęs N.Steponavičiūtės apklausai ir turįs liudytojai bent 200 klausimų.„Aš tai pasiruošęs, man kuo greičiau, tuo geriau. Visi kiti liudytojai kol kas nieko nepaliudijo. Jūs gi niekur neišgirdot, kad V.Uspaskichas kažką organizavo, rašė ir pasirašė. Ir ji (N.Steponavičiūtė - BNS) negalės nieko pasakyti. (....)Kodėl ji atleista nuo atsakomybės? Aš esu vadovas, kuris davė įgaliojimus tvarkyti pinigus. Pagal įstatymą, atsakingas finansininkas ar buhalteris, vadovas negali žinoti kiekvieną skaičių“, - žurnalistams sakė V.Uspaskichas.

Teismas pirmadienį liudytoju apklausė muzikos grupės „Delfinai“ buvusį vadybininką Vilių Survilą.Jis teigė, kad pilnai nepamena visų seniai įvykusių įvykių, todėl teisėja paskelbė ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus.

2007 metų rugsėjį apklaustas grupės „Definai“ vadybininkas teigė, kad grupės honorarai svyravo nuo 500 iki 3,5 tūkst. litų. Pastarąją sumą buvo galima uždirbti per Naujuosius metus. Paklaustas, ar teko dalyvauti DP renginiuose, apklausiamas liudytojas teigė, kad jam paskambino moteris, vardu Vitalija.

Ji pasakė, kad nori organizuoti koncertą.„Atvykome į ofisą netoli Seimo, po kelių dienų pasirašėms sutartį, buvo sumokėta grynais, buvo pasirašyta sutartis“ , - ikiteisminio tyrime metu davė parodymus liudytojas.

Sutarties prokurorams jis pateikti negalėjo.V.Survila teigė, kad DP jų koncertas 2005 metais kainavo apie 1,5-2 tūkst. litų.Jis kategoriškai paneigė tyrėjų duomenis, kad už koncertą DP jam sumokėjo 4 tūkst. litų - tokia suma rasta DP dokumentuose.

„Mes tiek nekainuojam“, - per apklausą ikiteisminio tyrimo metu pareiškė V.Survila.Jis teigė, kad iš DP gautų pajamų nedeklaravo Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) – tai esą privalėjo padaryti ir visus mokesčius sumokėti koncerto organizatoriai.

„Gal mane kas apgaudinėjo. Ne V.Vonžutaitė išrašinėjo, ta pati N.Steponavičiūtė, pažiūrėkit į dokumentus“, - žurnalistams liudytojo apklausą komentavo DP lyderis.Jis mano, kad N.Steponavičiūtė ir dar kažkokie žmonės buvo infiltruoti į DP ir „darė savo darbą“. Jis šioje byloje save laiko didžiule auka.Iki šiol valstybės saugoma N.Steponavičiūtė nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleista, nes bendradarbiavo su teisėsauga ir padėjo atskleisti galimus nusikaltimus.

Kitas teismo posėdis DP byloje vyks penktadienį. Jame ketinama apklausti liudytojus.

Neseniai sukako lygiai ketveri metai, kai DP byla yra teisme.Baudžiamojoje byloje kaltinimai pateikti DP lyderiui europarlamentarui V.Uspaskichui, Seimo nariui Vytautui Gapšiui ir buvusioms partijos darbuotojoms Vitalijai Vonžutaitei bei Marinai Liutkevičienei. Kaltinimai taip pat pateikti juridiniam asmeniui - DP.

Anksčiau skelbta, kad buvusi partijos kasininkė N. Steponavičiūtė  liudydama kitoje byloje dėl melagingų parodymų davimo patvirtino, kad partijoje egzistavo neoficiali buhalterija, esą vokeliuose mokami atlyginimai.Į bylą įtraukus valstybės gynėjus ir atmetus nepagrįstus nušalinimus teismui pavyko išjudinti bylą iš mirties taško.

Prokuroras yra skelbęs, kad 2004-2006 metais DP dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.Teismai yra areštavę DP 6 mln. 353 tūkst. valstybės dotacijų. DP dotacijos buvo areštuotos tam atvejui, jeigu būtų priteisti civiliniai ieškiniai ir juos reikėtų išieškoti.Ieškinį šioje byloje yra pareiškusi Valstybinė mokesčių inspekcija, kuriai nebuvo sumokėti daugiau kaip 3 mln. 9 tūkst. litų privalomų mokesčių ir įmokų, bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius dėl valstybei padarytos žalos nesumokant privalomų valstybinio socialinio draudimo įmokų - daugiau kaip 855 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paksistas

Paksistas portretas
Geriau nekalbėkite apie Domarką. Išdūrėjis jau kelias partijas ateidamas pas mus. Žinojome, kad išdurs ir darbiečius. Dabar visus išdūrinėja supuvusi teisėsauga su savo "Juodąja byla". Viskas jūsų byloje juoda, per tik metų supratome kam tarnauja teisėsauga, o kur padėjote Kirkilą ir kiek jis yra prisidėjęs prie "juodosios bylos"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių