Darbo partijos byloje apklausta beveik pusšimtis liudytojų

Darbo partijos (DP) vadinamosios „juodosios buhalterijos“ bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas jau apklausė beveik pusšimtį šios bylos liudytojų.

Iš viso joje yra 330 liudytojų, apklausti 43.Parodymus teismui jau davė buvęs ir esami partijos nariai, įvairių skyrių darbuotojai: buvusios sekretorės, skyrių pirmininkai, taip pat Seimo narė Loreta Graužinienė, su pramogų pasauliu susiję atstovai.

Pirmadienį teismo posėdyje liudijo penki liudytojai, taip pat parodymus toliau davė pagrindinė bylos liudytoja Nijolė Steponavičiūtė.

Teisėjai skaitė šios liudytojos parodymus, duotus ikiteisminio tyrimo metu. N.Steponavičiūtė patvirtino anksčiau duotus parodymus.Pirmadienį buvo aptariami parodymai, kuriuose kalbama apie stambių grynųjų pinigų sumų išdavimą.

N.Steponavičiūtė patvirtino, kad Evaldui Matuliui išmokėjo 200 tūkst. litų.Paskelbtoje kitoje bylos medžiagoje kalbama ir apie milijono litų sumą. Vėliau V.Uspaskichas žurnalistams demonstravo popieriaus lapą, kuriame nurodyta 1 mln. litų suma, tačiau nėra parašų. Teisėsaugos pareigūnai nuo šios sumos paskaičiavo mokesčius ir reikalauja, kad partija juos sumokėtų.Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas žurnalistams sakė, kad daugeliu atveju byloje minimų didelių pinigų sumų kilmė nežinoma.Teisme liudytoja apklausta buvusi Darbo partijos Ukmergės skyriaus sekretorė Jurgita Šniokienė teigė, kad jai būdavo paskambinama telefonu ir sakoma,''gerbiama sekretore, bus pervesti pinigai, prašau sutvarkyti".

Liudytojos teigimu, skambinusieji neprisistatydavo, tačiau ji suprasdavo, kad skambina iš partijos centrinės būstinės. Už pervestus pinigus pirktas kuras, kanceliarinės prekės. J.Šniokienė teigė, kad pirkimo čekius atiduodavo L.Graužinienei, kuri buvo partijos Ukmergės skyriaus pirmininkė.

Buvęs Varėnos skyriaus pirmininkas Stanislovas Raulušaitis taip pat patvirtino, kad skyrius iš centrinės būstinės gaudavo pinigų. Jis pasirašydavo už šias lėšas. Teismo posėdyje buvo paskelbti dokumentai, kuriuose atsispindi DP mokėjimai už kurą, pramogų pasaulio atstovams  - Žilvinui Žvaguliui, grupei „Bavarija“ ir kt.Valstybės saugoma liudytoja į bylos posėdžius Vilniaus apygardos teisme atvyksta lydima dviejų kaukėtų pareigūnų. N. Steponavičiūtė yra sutikusi bendradarbiauti su teisėsauga, ji padėjo atskleisti galimus nusikaltimus, todėl nuo baudžiamosios atsakomybės atleista.

Baudžiamojoje byloje kaltinimai pateikti DP lyderiui europarlamentarui Viktorui Uspaskichui, Seimo nariui Vytautui Gapšiui ir buvusioms partijos darbuotojoms Vitalijai Vonžutaitei bei Marinai Liutkevičienei.

Kaltinimai taip pat pateikti juridiniam asmeniui - Darbo partijai.Prokuroras yra skelbęs, kad 2004-2006 metais partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.

Teismai yra areštavę DP 6 mln. 353 tūkst. valstybės dotacijų. Dotacijos areštuotos tam atvejui, jeigu būtų priteisti civiliniai ieškiniai ir juos reikėtų išieškoti.Ieškinį šioje byloje yra pareiškusi Valstybinė mokesčių inspekcija, kuriai nebuvo sumokėti daugiau kaip 3 mln. 9 tūkst. litų privalomų mokesčių ir įmokų, bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius dėl valstybei padarytos žalos nesumokant privalomų valstybinio socialinio draudimo įmokų - daugiau kaip 855 tūkst. litų.

N.Steponavičiūtė sako, kad DP „juodoji buhalterija“ buvo tvarkoma V.Vonžutaitės, vėliau V.Gapšio nurodymu. Iš „juodosios buhalterijos“ lėšų finansuoti renginiai, koncertai, darbo užmokestis partijos nariams, skiriamos išmokos maždaug 60-čiai partijos skyrių.Tuo metu V.Uspaskichas teigia, kad liudytojų parodymai nepatvirtina, jog egzistavo neoficiali buhalterija.„Išduoda pinigus - nežino, nei kam, nei kaip išduoda. Nėra parašų“, - apie pinigų mokėjimus žurnalistams kalbėjo V.Uspaskichas.

Pasak jo, ateityje jo advokatai atskleis, kodėl atsirado ši byla.DP byla teisme yra ketveri metai, tačiau tik pernai gruodį pavyko pradėti nagrinėti iš esmės ir apklausti pirmuosius liudytojus.Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas penktadienį, toliau bus apklausiami liudytojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

julija

julija portretas
Si byla grinai politinis susidorojimas ir nesibaigs kol nesibaigs rinkimai, stiprybes darbieciams.

Laima

Laima portretas
Apklauskit nors ir milijona, jeigu tos kaltes nera, jos ir neirodysit.

viktorija

viktorija portretas
Tikrai per daug issidirbineja jau su sia byla, kiek galima tampyti, be jokiu irodymu, bandoma kazkas irodyti, ko nera, tikiu darbo partijos nekaltumu.
VISI KOMENTARAI 132

Galerijos

Daugiau straipsnių