Darbo partijai nepavyko susigrąžinti areštuotų dotacijų

Darbo partijai (DP) nepavyko susigrąžinti areštuotų 6 mln. 353 tūkst. valstybės dotacijų.
Vilniaus apygardos teismas penktadienį atmetė Darbo partijos atstovo ir advokato Valdemaro Bužinsko prašymą dėl laikino nuosavybės teisių apribojimo panaikinimo.
Šią nutartį per septynias dienas dar galima apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.
V.Bužinskas BNS sakė, kad skundą rašys.

DP dotacijos buvo areštuotos tam atvejui, jeigu būtų priteisti civiliniai ieškiniai ir juos reikėtų išieškoti.

Ieškinį šioje byloje yra pareiškusi Valstybinė mokesčių inspekcija, kuriai nebuvo sumokėti daugiau kaip 3 mln. 9 tūkst. litų privalomų mokesčių ir įmokų, bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius dėl valstybei padarytos žalos nesumokant privalomų valstybinio socialinio draudimo įmokų - daugiau kaip 855 tūkst. litų.

V.Bužinskas BNS sakė, kad savo prašymą grindė tuo, jog dabar galiojančios Politinių partijų ir kampanijų finansavimo įstatymo nuostatos draudžia išieškojimą iš dotacijų, tai yra iš valstybės skirtų lėšų. Be to, negali būti uždėti jokie apribojimai valstybės lėšoms.
„Kadangi lengvina padėtį, tai pagal bendrą taisyklę galioja atgal“, - BNS sakė V.Bužinskas.

Tačiau Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad įstatymas grįžtamosios galios neturi.

Penktadienį planuota pagrindinės liudytojos DP byloje, buvusios partijos kasininkės Nijolės Steponavičiūtės apklausa neįvyko, nes į posėdį dėl ligos neatvyko kaltinamoji Vitalija Vonžutaitė.

„Stringa mūsų bylos nagrinėjimas“, - sakė teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė.
Kaunietei V.Vonžutaitei Vilniaus medikės išduotoje pažymoje rašoma, kad moteris negalės dalyvauti posėdžiuose kovo 15-21 dienomis. Ligos kodas nenurodytas.

Teismas nusprendė užklausti pažymą išdavusią medicinos įstaigą apie V.Vonžutaitės neatvykimo priežastį. Moters advokatas Arūnas Petraukas teigė, kad jo ginamoji serga, sirgdama buvo atvykusi ir į prieš tai vykusį teismo posėdį.

N.Steponavičiūtė nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleista, nes bendradarbiavo su teisėsauga ir padėjo atskleisti nusikaltimus. Šią liudytoją dabar planuojama apklausti balandį.

Teismas DP byloje posėdžius suplanavo iki rudens. Apie juos bus pranešta Nacionalinei teismų administracijai.

Baudžiamojoje byloje kaltinimai pateikti DP lyderiui europarlamentarui Viktorui Uspaskichui, Seimo nariui Vytautui Gapšiui ir buvusioms partijos darbuotojoms V.Vonžutaitei bei Marinai Liutkevičienei. Kaltinimai taip pat pateikti juridiniam asmeniui - DP.
Anksčiau skelbta, kad buvusi partijos kasininkė N.Steponavičiūtė, liudydama kitoje byloje dėl melagingų parodymų davimo, patvirtino, kad partijoje egzistavo neoficiali buhalterija, esą vokeliuose mokami atlyginimai.

Į bylą įtraukus valstybės gynėjus ir atmetus nepagrįstus nušalinimus teismui pavyko išjudinti bylą iš mirties taško. Dabar byloje apklausta iki dešimties liudytojų. Iš viso byloje yra daugiau nei 300 liudytojų.

Prokuroras yra skelbęs, kad 2004-2006 metais DP dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.

Šiemet balandžio 16 dieną sukaks ketveri metai, kai DP byla yra teisme. Teismui tik pernai pavyko paskelbti kaltinamąjį aktą ir sužinoti kaltinamųjų poziciją dėl pateiktų kaltinimų. Bylos posėdžiai nuolat buvo atidedami dėl kaltinamųjų sveikatos, gynėjų nedalyvavimo, jų keitimosi ir kitų priežasčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Ar Kėdainių agurkai ir toliau meldžiasi vadui už algas vokeliuose?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių