Darbingumo nustatymo tarnyba apie korumpuotus darbuotojus kalba nenoriai

  • Teksto dydis:

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba teigia 2015 metais skaidrinusi įstaigos veiklą ir yra pasirengusi tą daryti toliau, tačiau vengia kalbėti apie dėl korupcinių apraiškų pernai atleistus darbuotojus.

„Taip, be komentarų, taip, buvo. Vieną pasakysiu. Vienas tikrai yra (atleistas), daugiau yra (atleistų) esant įtarimui ir šalių susitarimu“, - žurnalistams antradienį sakė tarnybos direktorius Manfredas Žymantas, atsakydamas į BNS klausimą, ar pernai dėl korupcinių apraiškų iš tarnybos buvo atleistas nors vienas darbuotojas.

Jis patvirtino, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba pernai figūravo teisėsaugos tyrime dėl buvusios Šiaulių politikės Virginijos Račienės.

Šią bylą jau nagrinėja teismas, V.Račienė kaltinama sukčiavimu ir dokumentų klastojimu nustatant regėjimo negalią. Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba, padėjimo sukčiauti ir dokumentų klastojimo taip pat pateikti Respublikinės Šiaulių ligoninės Konsultacijų poliklinikos gydytojai oftalmologei Danutei Milkintienei bei Šiaulių centro poliklinikos šeimos gydytojai Elenai Mockuvienei.

M.Žymantas nekomentavo, ar jo minimas atleistas iš tarnybos žmogus kaip nors susijęs su šia byla.

Spaudos konferencijoje pristatyta, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos aptarnautų asmenų skaičius mažėja. Pernai tarnyba aptarnavo apie 104 tūkst. asmenų, 2014 metais - 114 tūkst. asmenų, o 2013 metais - 126 tūkst. asmenų.

„Mažėjimo tendencija paaiškinama tuo, kad ir taip Lietuvoje yra mažiau žmonių, bet dabar tarnyba stengiasi sprendimus padaryti kuo ilgesniam laikotarpiui“, - kalbėjo tarnybos direktorius M.Žymantas.

Anot jo, nors tarnyboje aptarnaujamų asmenų skaičius mažėja, su netinkamais gydytojų siuntimais susiduriama dažniau. Tokių „netinkamų siuntimų“, kai, pasak M.Žymanto, tarnybos darbuotojai turi pasitikslinti siuntime nurodytą informaciją pas gydytojus, pernai buvo keliais šimtais daugiau nei užpernai.

Jis sakė pastebintis tendenciją, kad „yra išankstinis susitarimas tarp ligonio ir gydytojo pagražinti būklę ligonio naudai“. Tuo metu, pasak tarnybos direktoriaus, jo vadovaujamos įstaigos darbuotojai išmoko „visur vienodai ir dorai įvertinti žmogų“.

Šiais metais, siekiant dar labiau mažinti korupcijos galimybę, kiekvienas tarnybos skyrius bus patikrintas du kartus, tikrinant atsitiktine tvarka parinktus sprendimus.

Pasak M.Žymanto, visuomenėje vis dar labai gaji nuomonė, kad jo vadovaujamoje tarnyboje dirbama neskaidriai.

„Vien dėl to mes norime pranešti, kad mes tobulėjame, mes taisomės. Mes nesakome, kad mes visada buvo be priekaištų, (...) bet mes daug vertinimų darome ir priklausome nuo daugelio aplinkybių. Galutiniai sprendimai mūsų, o tautosaka yra truputį atsieta nuo tikrųjų realijų“, - kalbėjo Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos direktorius.

Tarnyba atlieka neįgalumo lygio ir darbingumo lygio vertinimą ir priima su tuo susijusius sprendimus, nustato specialiuosius bei profesinės reabilitacijos poreikius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Tai pati korumpuočiausia skylė Lietuvoje. Kiek pažįstu nedarbingų- tai praktiškai visi nusipirkę ar susimuliavę. Kiti, tikrai neįgalūs, negauna nedarbingumo , kol nenusiperka,

V.L.

V.L. portretas
bene 20 metu šis lizdas yra globojamas soc.ministerijos vabzdžių.Matyt tai yra tiesioginis interesas dirbant gerovei avilio, kuriame susinešamas nemenkas nuosavas medus iš visos Lietuvos.Kiek prirašyta skundų visokiems bitinams siekiant atverti akis!Kiek įrodinėta kad žmonės kurie yra iki gyvenimo galo invalidai, tikrai negali turėti tik 50%darbingumą ir pasveikti!Kur gali žiūrėti užlipintos "medumi"akys ir kokių veiksmų gali imtis tik sau dirbantis niekingo mašalo protas?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių