„Darbiečiai" skelbia norintys viešų derybų su valdančiaisiais

Opozicinė Darbo partija (DP), trečiadienį paskelbusi siūlymus deryboms su valdančiaisiais dėl paramos, paskelbė norintys derėtis atvirai ir ne su derybine grupe, o valdančiosios koalicijos lyderiais bei ministrais.

Nori susitikti su ministrais

DP ketvirtadienį išplatino pranešimą, kad nori susitikti su valdančiosios koalicijos lyderiais ir ministrais, atsakingais už pakete aptariamų sričių įgyvendinimą, o savo siūlymus yra pasirengę pateikti viešai.

„Mums nereikia uždarų posėdžių ir derybų, mes tikime, kad kiekvienas iš pasiūlytų punktų atneš naudą Lietuvos valstybei, tad esame pasirengę juos apginti bet kurioje auditorijoje. Mes norime susitikti ne su valdančiųjų patarėjais ir konsultantais, o su tais žmonėmis, kurie vykdys mūsų siūlomą planą, kad jie galėtų argumentuotai atsakyti į mūsų siūlymus ir kvalifikuotai juos įvertinti", - pranešime cituojamas DP pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Deleguotas V.Matuzas ir V.Stundis

Tėvynės sąjungos-Lietuvos konservatorių prezidiumas (TS-LKD) ketvirtadienį įgaliotais tartis su DP paskyrė Vitą Matuzą ir Valentiną Stundį, tuo pačiu konservatoriai pabrėžė, jog pokalbiai dėl paramos vyks ir su kitomis opozicinėmis frakcijomis.

Opozicinė Darbo partija trečiadienį paskelbė, kad valdančiąją Permainų koaliciją parems tik tuo atveju, jeigu jų siūlomas įstatymų pakeitimo paketas bus priimtas iki 2010 metų nacionalinio biudžeto priėmimo.

Jame siūloma iki 7 proc. mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) įmonėms, vidaus rinkoje konkuruojančioms su importine produkcija ir ne daugiau kaip 40 proc. savo gaminių bei paslaugų eksportuojančioms į užsienį.

Gyventojų pajamų mokestis esą galėtų būti sumažintas iki 10 proc., pelno mokestis - iki 5 proc., "Sodros" - iki 10 proc.

Tačiau visi dividendai turėtų būti apmokestinti 50 proc.

Siūlo įvesti NT mokestį

DP pakete yra ir siūlymas sunkmečiu įvesti Nekilnojamojo turto mokestį.

Taip pat raginama decentralizuoti energetikos bendroves ir liberalizuoti šią rinką. Energetikos įmonės turėtų pelno mokestį mokėti nuo apyvartos, o ne nuo turto vertės, kaip yra dabar. Tai esą leistų papildyti biudžetą apie 0,5 mlrd. litų.

Reikalaujama rinkos demonopolizavimo, konkurencingumo, smulkaus ir vidutinio verslo skatinimo.

„Darbiečiai" taip pat reikalauja progresinių mokesčių ir nemažinti socialinių išmokų.

DP pareiškė nepritarianti Vyriausybės numatytam senatvės ir dirbančiųjų pensininkų pensijų, laidojimo išmokų mažinimui, transporto lengvatų neįgaliesiems panaikinimui.

Nori 50 teisės aktų

„Darbiečiai" siūlo gyventojams, gaunantiems mažiau nei 860 litų, sukurti papildomą apie 100 litų krepšelį. Tai būtų nacionalinių gamintojų produkcija. Tokiu būdu per mėnesį valstybė nupirktų ir vargingai gyvenantiesiems žmonėms išdalytų produktų maždaug už 30 mln. litų.

Anot DP, mainais už paramą valdančiajai koalicijai iš viso bus siūloma priimti apie 50 teisės aktų.

Spalio 20 dieną opozicinė DP sulaukė valdančiosios Permainų koalicijos partnerių pasiūlymo pradėti konsultacijas dėl galimo bendro darbo koalicijoje.

Centro-dešiniųjų arba Permainų koalicija buvo suformuota po pernai spalį vykusių Seimo rinkimų, po kurių iš valdžios buvo priversti pasitraukti socialdemokratai. Apie pavojų koalicijos stabilumui imta kalbėti, kai suskilo A.Valinsko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos frakcija Seime.

Dabartinė Permainų koalicija, kurią sudaro Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga bei Prisikėlimo partija, Seime turi 72 balsus iš 141.

Opozicinę Darbo partijos frakciją sudaro 10 narių.


Šiame straipsnyje: UspaskichderybosDarbo partija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių