„Darbiečiai“ nori Konstitucija pažaboti Seimo perbėgėlius

Darbo partijos (DP) atstovai imasi inicijuoti Konstitucijos pataisą, kad ši sutramdytų partijas keičiančius Seimo narius.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį įregistravo dešimties DP narių iniciatyvinę grupę, kuri sieks per keturis mėnesius surinkti 300 tūkst. rinkėjų parašų, kad Seimas svarstytų jų siūlomą Konstitucijos pataisą.

„Darbiečiai“ siūlo papildyti Konstitucijos 63 straipsnį, kuris numato Seimo nario įgaliojimų nutrūkimo pagrindus. Politikų manymu, jame be kita ko turėtų būti numatyta, jog Seimo nario įgaliojimai nutrūksta, kai „daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinktas Seimo narys išstoja arba yra pašalinamas iš jį iškėlusios partijos narių“.

„Negalima, kad Seimo narius žmonės išrenka su viena partija, jis paskui laksto per partijas, - savo iniciatyvą grindė DP narys parlamentaras Kęstutis Daukšys. - (...) Žmogus, kuris pakeitė pažiūras, automatiškai turi atsilaisvinti nuo Seimo nario mandato.“

Dabar nei įstatymuose, nei Konstitucijoje numatyta jokių sankcijų partijas ar frakcijas keičiantiems politikams.

K.Daukšys pabrėžė, kad minėta nuostata negaliotų pagal partijų sąrašus išrinktiems nepartiniams.

VRK nariai klausė, ar iniciatoriai neįžvelgia prieštaravimo Konstitucijai, nes Seimo narys yra tautos atstovas, turi dirbti tautai, o pagal projektą gali susidaryti vaizdas, jog - partijai.

„Partija per rinkimus atsako už programos įgyvendinimą, pažadų vykdymą. Partija turi turėtų kokį nors instrumentą, kaip suvaldyti tuos savo narius“, - aiškino kitas „darbietis“ Artūras Paulauskas.

Pagal Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos įstatymą, ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkėjų turi teisę teikti Seimui sumanymą keisti ar papildyti Konstituciją. Rinkėjų parašai privalo būti surinkti per keturis mėnesius.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.


Šiame straipsnyje: Seimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Visuomenė

Visuomenė portretas
Avantiūristai, lupikautojai, vertelgos, smuklininkai į Seimą neturi būti priimami. Su blogaisiais ketinimais, skandalingu elgesiu, niekas neturi išvažiuoti už respublikos ribų. Pasaulyje turi būti ramu.

juozas

juozas portretas
Žinutė pateikta labai negerai suredaguota su gramatinėmis klaidomis, ir galų gale sunku suprasti kas už ką ir ką siūlo.

Arnas

Arnas portretas
Ši pataisa turi paliesti ir savivaldybių tarybų narius "perbėgėlius".
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių