Dar dvi viršukalnės Tian Šanio kalnuose gavo lietuviškus vardus

Septynių alpinistų iš Lietuvos grupė, šį rugpjūtį įkopusi į bevardes viršukalnes Tian Šanio kalnuose Kirgizijoje, suteikė joms Jono Basanavičiaus ir Algimanto Vidugirio vardus.

Tikimasi, kad šiuos vardus pavyks įteisinti oficialiai – jie bus ne tik užrašais alpinistų žemėlapiuose, bet taps ir geografiniais pavadinimais.

„Ir Lietuvos alpinistai, kalnų kopėjai, ir mūsų vyriausybinės institucijos dirba ranka rankon, reikia laukti ir tikėtis, kad lietuviškų viršūnių pavadinimai bus įteisinti geografiškai“, – penktadienį per spaudos konferenciją Seime sakė Kovo 11-osios Akto signatarė, Lietuvos alpinizmo asociacijos narė, tarptautinės ekspedicijos „Karakolas – 2017“ dalyvė Irena Andrukaitienė.

Iš viso ekspedicijoje dalyvavo per 70 žmonių, dvi bevardes viršukalnes, kurios šiemet pakrikštytos lietuviškais vardais, pasiekė septyni alpinistai.

„Tą komandą aš vadinau mintyse, o po to ir garsiai septyniais samurajais“, – sakė septynetukui vadovavęs alpinistas Kęstutis Baleišis.

J.Basanavičiaus vardas suteikas 4594 metrų aukščio viršukalnei, A.Vidugirio – 4780 metrų aukščio kalnui.

Nepriklausomybės aktą 1918 metais paskelbusios Lietuvos Tarybos pirmininko J.Basanavičiaus vardas vienai iš viršukalnių suteiktas norint paminėti Lietuvos šimtmetį, tuo metu iš Lietuvos kilusio kino kūrėjo A.Vidugirio vardas kitai viršukalnei parinktas dėl šios asmenybės saitų ir su Lietuva, ir su Kirgizija.

„Aptarta su vietos valdžia, kad garbingas Algimantas Vidugiris – kultūros veikėjas, režisierius, jis buvo nusipelnęs tiek Kirgizijos kultūrai, tiek, aišku, su mumis palaikydavo ryšį, tai būtent (sutarėme), kad atsirastų tokia kaip Vidugirio viršūnė ir jinai vėlgi mūsų sportiškiausios grupės dėka atsirado“, – per spaudos konferenciją pasakojo ekspedicijos „Karakolas – 2017“ vadovas Algimantas Jucevičius.

Pagal alpinistų taisykles, pirmieji įkopusieji į bevardę viršūnę turi teisę ją pavadinti savo nuožiūra.

Tian Šanio kalnuose jau anksčiau kelioms viršukalnėms suteikti lietuviški vardai: čia jau yra Žalgirio, Vilniaus universiteto, Mažvydo, Nemuno, Lietuvos tūkstantmečio viršukalnės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių