Dalyvauti vaikų apklausose užsiregistravo tik 40 psichologų

Į specialų sąrašą užsiregistravo 40 psichologų, galinčių dalyvauti apklausiant vaikus per ikiteisminius tyrimus. Jeigu neatsiras daugiau psichologų, didelė dalis šalies kol kas liktų be jų paslaugų.

Teisingumo ministerija BNS nurodė, kad į specialų sąrašą įtraukti to pageidavę nurodytą išsilavinimą ar patirtį turintys specialistai. Toliau jį tikimasi pildyti specialius mokymus baigusiais psichologais.

„Pirmame etape buvo keliami du reikalavimai: psichologas, norinti įsirašyti į sąrašą, turi turėti teisės psichologijos šakos aukštąjį universitetinį išsilavinimą arba per pastaruosius trejus metus yra turėjęs patirties apklausiant“, – BNS sakė ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus patarėjas Audris Kutrevičius.

Jo teigimu, informacija dėl minėtų reikalavimų neatitinkančių, bet vaikų apklausose norinčių talkinti psichologų mokymų bus paskelbta artimiausiomis dienomis. Šie mokymai atvertų kelią jiems patekti į sąrašą. Pirmi tokie mokymai planuojami birželį.

„Jie turės išklausyti trijų dienų mokymus, šie mokymai bus nemokami“, – aiškino A. Kutrevičius.

Pasak jo, kol kas problematiškas atrodo besiregistruojančių psichologų geografinis pasiskirstymas.

„Esame pasižymėję rajonus, kur trūksta specialistų: Skuodas, Mažeikiai, Akmenė, Joniškis, Pakruojis, Pasvalys, Kupiškis, Varėna, Druskininkai, Prienai, Kėdainiai, Raseiniai, Šilalė“, – teigė A. Kutrevičius.

Anot jo, psichologai prašymuose nurodo, kokią teritoriją gali aptarnauti.

„Teisingumo ministerijos pageidavimas būtų, kad daugiau iniciatyvos rodytų psichologai būtent iš šitų rajonų“, – teigė A. Kutrevičius.

Skaičiuojama, kad iš viso sąraše reikėtų 70–80 psichologų – tiek jų turėtų prireikti nuo liepos įsigaliojant vaiko teisių apsaugos pertvarkai.

Pagal ją psichologų dalyvavimas mažamečių (iki 14 metų) nukentėjusiųjų ar liudytojų apklausose bus būtinas. Taip pat psichologai privalės dalyvauti nepilnamečių (iki 18 metų) nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose dėl nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai, laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, vaikui ir šeimai, dėl pelnymosi iš nepilnamečio prostitucijos ar nepilnamečio įtraukimo į prostituciją.

Proceso dalyvių prašymu arba ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ar ikiteisminio tyrimo teisėjo iniciatyva psichologai turės dalyvauti nepilnamečių nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose ir dėl kitų nusikaltimų, taip pat nepilnamečių įtariamųjų ir kaltinamųjų apklausose.

Dabar psichologai dalyvauja mažesnėje dalyje vaikų apklausų.

Už psichologo darbo valandą per apklausą bus mokamas 13 eurų atlyginimas – tiek, kiek mokama ir valstybės skiriamiems advokatams.

Už darbą švenčių, ne darbo dienomis ar ne darbo valandomis bus mokama pusantro karto daugiau. Atlyginimas bus mokamas už faktinį paslaugų teikimo laiką – pasiruošimą ir dalyvavimą apklausoje bei kelionę į apklausos vietą ir atgal. Taip pat bus kompensuotos kelionės išlaidos.

Skaičiuojama, kad įsigaliojus vaiko teisių apsaugos pertvarkai per metus psichologai turėtų dalyvauti maždaug 9 tūkst. vaikų apklausų, apie 2 tūkst. iš jų turėtų aptarnauti teismuose įdarbinti psichologai.

Policija nerimauja

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis BNS sakė, informacija apie iki šiol užsiregistravusius psichologus kelia nerimą.

„Mes tikimės, kad psichologai bus kiekvienoje apskrityje ir turbūt kiekviename rajone, nes apklausoms jų reikia kiekviename rajone. Savo ruožtu apklausos kambarius įrengiame visuose rajoniniuose policijos komisariatuose, iki liepos 1 dienos jie bus baigti įrengti. Mes manome, kad apklausa turėtų vykti kuo arčiau tos vietos, kur buvo įvykis“, – teigė R. Matonis.

Jo aiškinimu, nepakankamas psichologų kiekis ir retas jų tinklas lemtų neoperatyvų apklausų atlikimą.

„Jeigu jie bus tik Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, tai bus tikrai daug problemų, nusikels automatiškai apklausų laikas, o vaiką apklausti po savaitės ar po dviejų yra gana  sudėtinga, jam gali ir įtaką padaryti kas nors, patikimumas dingsta, vaikas ir pamiršti gali dalykus. Kuo greičiau jis bus apklaustas, tuo geriau“, – sakė policijos atstovas.

Jis taip pat dėstė, kad policijai rūpesčių kelia tvarka, jog užsiregistravę psichologai neprivalės vykti į apklausas.

„Tyrėjas pats turės skambinti psichologams, jei vienam neprisiskambins, turės skambinti kitam, psichologui nėra privalomumo dalyvauti. Čia vėlgi tam tikrų problemų gali kilti“, – perspėjo R. Matonis.

Tuo pačiu jis vylėsi, kad kitąmet policija gaus papildomų lėšų psichologų apklausoms apmokėti, nes šiemet tas nepadaryta. Pusmetį policijai teks suktis psichologams mokant iš vidinių resursų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baikit rašyt bet ką

baikit rašyt bet ką portretas
Ne vienas profesionalus psichologas nebuvo pakviestas. Trūksta rajonuose? O ar klausė užsirašiusių, ar sutiktų aptarnaut kitą terotoriją? Kažkodel neabejoju, kad ne. Čia komunikacijos klausimas. Deja, visų grandžių, manyčiau.

...

... portretas
Gerai anie gyvena, pinigėliai DARMAI byra, o valstybinėj tarnyboj ir atsakomybė atsiranda.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių