D. Žalimas: turime vykdyti NATO įsipareigojimus tinkamai finansuoti gynybą

  • Teksto dydis:

Lietuvos narystė NATO yra konstitucinė vertybė, o vykdydama įsipareigojimus Lietuva turi užtikrinti tinkamą gynybos išlaidų finansavimą, sako Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Penktadienį kalbėdamas Konstitucijos dienai skirtame renginyje, D.Žalimas teigė, kad „tinkamas iš narystės Europos Sąjungoje ir NATO kylančių įsipareigojimų vykdymas yra Lietuvos užsienio ir saugumo politikos konstitucinis prioritetas“.

„Be kita ko, tai reiškia būtinumą įgyvendinti europinius žmogaus teisių ir laisvių standartus, pareigą užtikrinti NATO kolektyvinės gynybos sistemos poreikius atitinkančią krašto apsaugos sistemos plėtrą ir tokiai plėtrai būtiną nacionalinių gynybos išlaidų finansavimą“, - sakė D.Žalimas per Prezidentūroje surengtą minėjimą.

Teisininko teigimu, nors tiesiogiai ir neminima Konstitucijoje, Lietuvos narystė NATO gali būti laikoma „konstitucine vertybe“, nes „teikia didžiausias galimas ir nepakeičiamas saugumo garantijas“ ir užtikrina demokratinę konstitucinę santvarką.

„Akivaizdu, kad be tokio imperatyvo Konstitucija, kaip visuomenės sutartis, būtų beprasmė, o valstybė negalėtų būti laikoma bendru visos visuomenės gėriu. Todėl drįstu teigti, kad šį imperatyvą įgyvendinanti Lietuvos narystė NATO taip pat yra konstitucinė vertybė“, - kalbėjo D.Žalimas.

Reaguodama į Rusijos veiksmus Ukrainoje, Lietuvos Vyriausybė kitąmet siūlo trečdaliu didinti  Lietuvos išlaidas gynybai. Jei Seimas projektui pritars, pagal dabartinius skaičiavimus, Krašto apsaugos ministerijos biudžetas kitąmet sudarytų 1,11 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. Tai vis dar gerokai mažiau nei NATO užsibrėžtas 2 proc. rodiklis.

D.Žalimas penktadienį sakė, kad pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimus „NATO sąjungininkių pajėgos ir karinės bazės Lietuvos teritorijoje gali būti“, nors Konstitucijos 137 straipsnyje rašoma, jog „Lietuvos Respublikos teritorijoje negali būti masinio naikinimo ginklų ir užsienio valstybių karinių bazių“. Pasak D.Žalimo, šis straipsnis „turi būti suvokiamas kaip saugantis, o ne trukdantis saugoti Lietuvos nepriklausomybę, demokratiją ir kitas konstitucines vertybes“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Švedai nerado rusų laivo. To rusų laivo Švedijoj ir nebuvo, todėl švedai nutraukė paieškas (žiūrėk čia). Apie ką dabar rašys Delfis ir kiti tabloidai? Delfis, bandydamas pasivyti nuvažiavusį traukinį, rašo, kad toje vietoje, kur vasarą tupėjo storiausia Švedijos undinė, dugne liko dvi didžiulės duobės. Nuostabu, kad švedai priauga tiek svorio. Bet apie ką kalbės mūsų karo kurstytojai Lietuvos valdžioje? Katastrofa. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
Jau Zalimas galejo geriau nekalbeti. Norejo buti mandras ir ne kaip isejo. Konstitucines vertybes yra tos, kurios yra konstitucijoje, o ne tos, kurias Konstitucijai pripaiso ponas Zalimas. Su savo liezuviu kaitalioti Konstitucija jau KT teisejams darosi iprasta. Prasidejo Konstitucijos niekinimas su ponu E.Kuriu priesakyje ir ta niekinanti Konstitucija tradicija tesiasi. Kas tokius teisejus, niekinancius Konstitucija, i KT paskiria? Siuo atveju ponia Prezidente, tai yra ta pati, kuri niekaip nezino, kokia jos biografija? Pasisakytu kaip ten buroskevicineje partskoloje vyste veikla pries Lietuva, atskleistu savo role isvagiant Lietuva, praskolinant Lietuva, tai nors butu galima suprasti.... tikra savo funkcija atlieka. Taciau ponas Zalimas ne kvailys, zino puikiai.... gerai lauzysi LR Konstitucija.... kita karta EZTT teiseju paskirs, kaip ir buvo su E.Kuriu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių