D. Mockus: dėl premijos už Vasario 16-osios aktą dar spręs teisininkai

Koncerno „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus sako, kad žadėta milijono eurų premiją už Vasario 16-osios aktą bus išmokėta, jei aktas bus perduotas Lietuvai, kaip ir nurodyta sąlygose.

„Įsitikinus autentiškumu, gavus, premija bus išmokėta, už ką ir pažadėta. Suradimas ir perdavimas Lietuvos valstybei - sąlyga yra paprasta. Tik informacijos turėjimas yra būtina, bet nepakankama sąlyga. Turi būti perduotas nepriklausomybės liudijimas Lietuvos valstybei ir už tai bus išmokėta premija“, - BNS teigė D.Mockus.

Jis taip pat negalėjo pasakyti, ar premija bus skirta būtent dokumentą radusiam Vytauto Didžiojo universiteto profesoriui Liudui Mažyliui.

„Kai aktas bus perduotas Lietuvos valstybei, premija bus išmokėta. Tą dalyką dabar jau nuspręs teisininkai. Yra smulkūs techniniai dalykai. Dar jis neperduotas, nenoriu spekuliuoti. Kad premija bus išmokėta pristačius, tą galiu pasakyti. O kaip, kokiais būdais ir kam, mes matysime“, - svarstė „MG Baltic“ prezidentas.

Paaiškėjus, kad Vasario 16-osios aktas yra Vokietijoje, D.Mockus sako itin pozityviai vertinantis galimybes Lietuvai jį susigrąžinti.

„Aš žiūriu labai optimistiškai. Čia jau ne mano kompetencija, bet jei tai būtų rasta, tarkime, Rusijoje, gal būtų daugiau klausimų. Norėčiau tikėti, kad didžioji dalis darbo jau padaryta, o kaip baigsis - niekas negali pasakyti“, - teigė koncerno vadovas.

Jis užsiminė, jog stulbinančią žinią sužinojo švęsdamas gimtadienį.

„Šiandien yra mano gimtadienis, galvojau - nieko sau, gal mane nori „išmaudyti“. Netikėta (...), belieka džiaugtis, kad taip mums pavyko, visiems kartu, kalbu apie valstybę, iniciatyvos sėkmę“, - sakė jis.

Koncernas, anot D.Mockaus, nekelia jokių sąlygų, kurioje vietoje Lietuvoje aktas turėtų būti saugomas ir eksponuojamas.

„MG Baltic“ keliamose sąlygose numatyta, kad asmuo ne vėliau kaip iki 2018 metų vasario 16 dienos raštu turi pranešti, jog savanoriškai sutinka perduoti Lietuvos valstybei nuosavybės teise Akto originalą,  perduoti dokumento originalą „MG Baltic“ atstovui, tuomet paskirti ekspertai turėtų įvertinti dokumento autentiškumą. Procedūros turi būti užbaigtos valstybei, atstovaujamai kurios nors institucijos, priėmus akto originalą.

„MG Baltic“ anksčiau ketino Vilniuje pastatyti paminklą J.Basanavičiui, bet šie planai sulaukė prieštaringų vertinimų, kai atsidūrė teisėsaugos akiratyje galimos politinės korupcijos byloje. Joje įtarimai pateikti „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui ir buvusiam liberalų vadovui Eligijui Masiuliui.

Anot žiniasklaidos pranešimų, teisėsauga tiria versiją, jog „MG Baltic“ siekė įtikinti sostinės valdžią dėl paminklo konkrečioje vietoje senamiestyje, kad joje statybų nepradėtų konkurentai. Pats D.Mockus yra sakęs, kad koncernui paminklo pastatymo vieta nerūpėjo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

DEMESIO

DEMESIO     portretas
prof.Mazylis jau viska yvykde.......surado,nepasisavino,perdave Lietuvai,,,,,,,toliau jau ne jo kompetencijoj kaip ta akta Lietuva nuspres toliau saugoti ir kur.......uz radybas jam jau priklauso pazadeti Mockaus pinigai......

aiškiaregis

aiškiaregis portretas
Nebus jokios premijos. Dės į krūmus....

...

... portretas
Šiaip, REIKTŲ atlikt tokio akto ekspertizę, BET kai šviečias TOKIE pinigai, kam tai rūpi, 'suvalgysim' bet ką... paskui gali ATSIRAST 'aktas', kad tie patys 'pasižadėjo amžiną ištikimybę Rusijai'.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių