D. Henke: emigrantus grąžintų dviguba pilietybė, mokesčių lengvatos

  • Teksto dydis:

Daugelis iš Lietuvos išvykusių migrantų puoselėja viltis grįžti į Lietuvą, tą daryti paskatintų išspręstas dvigubos pilietybės klausimas, nuolaidos bei mokesčių lengvatos verslo pradžiai, sako Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke.

„Visi žinome, kad pagrindinės išvykimo priežastys – ekonominės. Tad nuo jų reiktų pradėti spręsti šį klausimą. Tai nelengva, jautru, bet jei pripažintume, kad tai iš tiesų yra prioritetas, situacija keistųsi. Dvigubos pilietybės klausimas, nuolaidos bei mokesčių lengvatos grįžtantiems, į Lietuvą savo verslą perkeliantiems žmonėms būtų rimta paspirtis“, - penktadienį išplatintame pranešime sako D.Henke.

Ji taip pat sako, kad išvažiavusius grįžti dažniausiai paskatina nostalgija savo šaliai, tačiau glumina, pavyzdžiui, apklausos, rodančios, jog darbdaviai būtų nelinkę samdyti emigrantų, užsienyje pasisėmusių darbo patirties, nes jie sieks didesnės algos ir geriau išmanys savo teises.

Visi žinome, kad pagrindinės išvykimo priežastys – ekonominės. Tad nuo jų reiktų pradėti spręsti šį klausimą.

„Tai, kas galėtų būti privalumas, nejučia tampa riebiu minusu. Tai kodėl reikėtų norėti grįžti, net ir labai stipriai nostalgijai prispaudus?“, - svarsto ji.

Programos „Renkuosi Lietuvą“ vykdančio Migracijos informacijos centro (MIC) projektų koordinatoriaus Justino Ubos teigimu, norinčius grįžti dažniausiai domina paprasti praktiniai žingsniai.

„Labai daug kas priklauso nuo politinės valios, o ekonominės situacijos gerinimas – ilgas procesas. Tačiau jau dabar galime pradėti spręsti labai konkrečius praktinius klausimus: vaikų integracija į švietimo įstaigas ir darželius, ekonominių perspektyvų matymas, palankios verslui aplinkos kūrimas. Tai dažniausi klausimai, kurių sulaukiame“, – sako J.Uba.

Emigracijos mažinimas yra vienas pagrindinių naujosios Vyriausybės tikslų. Statistikos departamento duomenimis, pernai iš Lietuvos emigravo 44,5 tūkst. gyventojų, grįžo 22 tūkstančiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juonis

Juonis portretas
Lietuvos politikai gyvena kitame pasaulyje,nemato kas darosi iš tikrųjų,Lietuvos žmonės ira dirbtinai išvaromi iš lietuvos įvairiais nesąmoningai mokesčiais ir įstatymais,seimunams reik duoti minimumą,apsivogusius seimunus sodinti iki gyvos galvos,kito kelio nėra.

Haris

Haris portretas
Manau galina būtų susigrąžinti tuos emigrantus,kurie išvyko dėl to ,kad neturėjo būsto ,kur gyventi.Galimybė gauti cosialinius būstus,manau padėtų susigrąžinti emigrantus.Girdėjau tai ne iš vieno emigranto.

ŠPYGA

ŠPYGA portretas
pabėgot ir atia. Nebus jums nei dvigubos pilietybės, nei tuo labiau lengvatų. LENGVATOS TIEMS, KURIE GYVENA ČIA IR IŠAIKO MŪSŲ VALSTYBĘ.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių