D. Grybauskaitė: sovietinė okupacija neleidžia prarasti budrumo

  • Teksto dydis:

Lietuvoje sekmadienį minint Gedulo ir vilties dieną, šalies prezidentė sako, kad prieš 75 metus prasidėjusi sovietinė okupacija neleidžia prarasti budrumo ir ragina saugoti laisvę.

„Gedulo ir vilties dieną šiemet minime atsigręždami į tragišką mūsų istorijos sukaktį – prieš 75 metus prasidėjo sovietinė okupacija. Represijos, tremtys, gulagų lageriai, skaudžios netektys visiems laikams įsirėžė į tautos atmintį, kuri neleidžia mums prarasti budrumo, ragina saugoti Lietuvos valstybingumą ir laisvę“, - išplatintame pranešime sakė Dalia Grybauskaitė.

Pasak pranciškonų vienuolio, sovietmečio disidento Juliaus Sasnausko, masinės 1941-ųjų birželio represijos buvo tik įvykusios krašto okupacijos logiška pasekmė. Anot jo, 1940 metų birželio 15-oji yra „skaudžiausia ir svarbiausia XX amžiaus Lietuvos istorijos data, nuo kurios suvokimo bei vertinimo priklauso ne tik nuoseklus, teisingas mūsų praeities perskaitymas, bet ir galimybė toliau kurti savo valstybingumą ir auginti laisvus žmones laisvoje valstybėje".

1941 metų birželio 14-osios naktį prasidėjo pirmasis masinis Lietuvos gyventojų trėmimas į atšiaurias Sovietų Sąjungos vietas. Genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, vien per pirmuosius okupacijos metus įkalinta, nužudyta ir ištremta apie 23 tūkst. žmonių, o 1940-1953 metais - daugiau nei 280 tūkst. žmonių.

Lietuvos okupacijos 75-metis ir pirmosios masinės tremtys minimos visoje Lietuvoje - renginiai vyksta birželio 12-15 dienomis Vilniuje ir kituose miestuose bei rajonuose.

Sekmadienį Vilniaus arkikatedroje bazilikoje bus laikomos šv. Mišios, sostinės gyventojai ir svečiai kviečiami į koncertus Vilniaus arkikatedroje bazilikoje ir Šv. Jonų bažnyčioje - čia įvyks Seimo narės, poetės Dalios Teišerskytės ir kompozitoriaus Jaroslavo Cechanovičiaus kūrinio „Requiem laisvės gynėjams“ premjera.

Pirmadienį Seime vyks iškilmingame minėjimas. Prieš pat vidurdienį okupacijos aukos bus pagerbtos tylos minute, o 12 val. Nepriklausomybės aikštėje bus pakelta Valstybės vėliava. Seimo Vitražo galerijoje bus atverta Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro parengta paroda „12-asis kilometras: 1942–1943 metais Sverdlovske sušaudyti Lietuvos piliečiai“.

Pirmadienį Aukų gatvėje, Vilniuje, prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams vyks okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukų pagerbimo ceremonija, prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo - tradicinė atminimo valanda. Ūtos kaime (Varėnos rajone) bus pagerbtas pirmosios sovietų okupacijos aukos – pasieniečio, Šaulių sąjungos nario Aleksandro Barausko – atminimas, Antakalnio kapinėse bus atidengtas monumentas žuvusiems už Lietuvos laisvę.

Pirmadienį lankytojams bus atviras Seimo Sausio 13-osios memorialas.

Be to, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Genocido aukų muziejuje veikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus parengta paroda „Skausmo paženklintas liaudies meno grožis“.

Šeštadienį Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse, prie Laptevų jūros tremtinių brolijos „Lapteviečiai“ žeminukės-jurtos, vyko pirmųjų masinių tremčių minėjimas, atidengtas paminklas „Lietuvių kalbos pamoka“.

Sovietų Sąjunga, sulaužydama tarptautines sutartis, okupavo Lietuvą 1940 metų birželio 15 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Va kaip

Va kaip portretas
Ponai ubagai,jus visada buvot vergais ir dabar jais esate,laizet rusam subines,dabar laizot jankiam subines.Toks vergu likymas,rusam to nesuprasti,jie niekad nebuvo vergais.

Pagarba prezidentei D.Grybauskaitei

Pagarba prezidentei D.Grybauskaitei portretas
dekingi uz sekmingai pritaikomas zines ismoktas Lietuvos okupacijos metais.

dd

dd portretas
tovarsisc bolsevik,ar toli paslepus savo partini bilieita
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių