D. Grybauskaitė: šimtmetis buvo veržlus skrydis į ateitį, į laisvą pasaulį

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Baltijos valstybių pakėlimo ceremonijoje, dalyvaujant gausioms aukšto rango užsienio šalių delegacijoms ir į Simono Daukanto aikštę susirinkusiems piliečiams, pasakė iškilmingą sveikinimo kalbą Vasario 16-osios šimtųjų metinių minėjimo proga.

Savo kalboje D. Grybauskaitė akcentavo Lietuvos valstybės gyvybingumą, veržlumą bei visuomenė drąsą ir kovingumą. Pabrėždama visuomenės indėlį kuriant laisvą ir stiprią Lietuvą, D. Grybauskaitė ragino piliečius, kad jie būtų matomi, girdimi, drąsūs ir patikimi.

„Mus mėgino stabdyti ir naikinti bei jėga ištrinti bet kokį prisiminimą apie Pirmąją Respubliką, tačiau, pabrėžė Lietuvos Prezidentė, tauta pakilo kovai už Nepriklausomybę ir šiandien Valstybė žengia į naują šimtmetį“, - sakė šalies vadovė.

D. Grybauskaitė savo sveikinimo kalboje teigė, kad šįryt kylanti prie daugelio namų trispalvė reiškia vis stipresnę Lietuvos valstybę, kurios žmonės supranta atsakomybę už savo laisvės kūrinį, kurios dvasios nesuvaržys nei savi draudimai, nei svetimi reikalavimai.

„Viskas mūsų rankose“, - pabrėžė D. Grybauskaitė sakydama, kad minėdami Vasario 16-ąją tęsiame Valstybės kūrėjų darbą.

„Šiandien su dėkingumu ir pasididžiavimu prisimename visus, kurie kėlė mūsų šalį iš užmaršties, kurie klojo mūsų dabarties pamatus“, - kalbėjo šalies vadovė ir akcentavo, kad šimtmetis buvo nepaprastai veržlus skrydis į ateitį, į šviesą - į laisvą pasaulį.

D. Grybauskaitė iškilmingoje kalboje pabrėžė, kad jau trečdalis amžiaus valstybė vėl yra Lietuvos piliečių atsakomybė ir per šį laikotarpį Lietuva daug ką išdrįso. Anot Prezidentės, Lietuva, šiandien aiškiai žinodama, kad yra draugo ir sąjungininko petys, turi šimtus žmonių, vertų savo Valstybės padėkos už tai, kad nesusvyravo, kad patikėjo, kad bandė, mokė, tyrė ir apgynė, kad sąžinės nepardavė.

Praėjusio amžiaus pradžioje su didele viltimi ieškoję nors menkiausio palaikymo, šiandien mes aiškiai žinome, kas yra draugo ir sąjungininko petys.

„Mielieji, - baigdama kalbą į Daukanto aikštėje susirinkusią minią kreipėsi D. Grybauskaitė, - mums pasisekė, kad esame šimtmečio ir ateinančio šimtmečio liudininkai. Tegul jis paliks mūsų atmintyje gilų ir prasmingą pėdsaką. Lietuvos Valstybės jubiliejus vertas, kad minėtume jį visus metus ir visur, kur tik yra mūsų tautiečių. Visur. Netrukus varpų skambėjimas, kaip šimtmečio sąšauka, sujungs visą Lietuvą ir mūsų visų širdis. Kiekvienas esate Lietuva. Nuo to, ką darote ir kaip gyvenate, priklauso, pakelta ar nuleista galva stovės mūsų Valstybė. Tai vienintelis Lietuvos mums duotas laikas. Galvokime, kaip jį išnaudosime kaip jį nugyvensime ir ką sukursime. Būkime matomi ir girdimi, būkime drąsūs ir, svarbiausia, patikimi. Metai iš metų, karta po kartos. Tegul Lietuvos Valstybė skamba visada išdidžiai ir garbingai“, - su švente sveikindama kalbėjo Prezidentė.

Ceremonijos metu, stebint gausiai surinkusiems piliečiams, iškilmingai S. Daukanto aikštėje pakeltos trijų Baltijos valstybių - Lietuvos, Latvijos ir Estijos vėliavos, sugiedoti himnai. Visų trijų valstybių himnus giedojo Vilniaus universiteto chorai „Gaudeamus“, „Virgo“ ir „Pro musica“. Vėliavų pakėlimo ceremonijoje buvo iššautos trys garbės salvės - Baltijos šalių vienybei, Lietuvos nepriklausomybei ir Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarams. Sveikindami Lietuvą virš aikštės praskrido NATO oro policijos misijos naikintuvai, buvo skaitomas Nepriklausomybės Aktas, pražygiavo 100 trispalvių eisena.

Ceremonijoje dalyvavo Prezidentas Valdas Adamkus, Lietuvos Premjeras Saulius Skvernelis bei Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis. Šventėje Lietuvą taip pat pagerbė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris. Taip pat Švedijos kronprincesė Viktorija ir Baltijos šalių vadovai - Latvijos ir Estijos Prezidentai Raimondas Vėjuonis ir Kersti Kaljulaid, Lenkijos Prezidentas Andrzejus Duda, Vokietijos Prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris, Suomijos Prezidentas Sauli Niinistö, Islandijos vadovas Gudnis Thorlacius Johannessonas, Ukrainos bei Gruzijos šalių vadovai Petro Porošenka ir Georgijus Margvelašvilis.

Po iškilmių Daukanto aikštėje buvo aukojamos šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

didžiausia šventė

didžiausia šventė portretas
Iki šiol didžiausia šventė ir mes didžiuojamės savo prezidente ir tie vienodi troliški komentarai mums nė motais

Anonimas

Anonimas portretas
Mūsų prezidentė tikrai ieis i istoriją kaip prezidentė kurios valdymo laikotarpiu daugiausia tautiečių išskrido iš Tėvynės tam kad badu nenudvesti....

...

... portretas
Nieko naujo, tik anuomet tai įvardydavom komunizmu. :s
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių