D. Grybauskaitė: labiausiai reformų prašosi aukštasis mokslas

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad švietimo srityje labiausiai reformų prašosi aukštasis mokslas.

„Daugiausiai problemų švietimo srityje, kurias reikia spręsti, ir labai greitai, – aukštajame moksle, kur būtinos labai radikalios permainos. Universitetų tinklas labai išplėstas, o dalies jų suteikiamo išsilavinimo kokybė labai menka. Toks išsilavinimas praranda ir savo vertę, ir reputaciją. Kiek radikalus bus tiek universitetų, tiek kitų išsilavinimo pakopų optimizavimas, priklausys nuo valdančiųjų gebėjimų, nes tai daryti nėra lengva. Tai lems ir finansinės, ir politinės galimybės. Bet daryti vis tiek reikės, nes šiandien rengiamų specialistų lygis neatitinka nei valstybės interesų, nei verslo, nei rinkos poreikių“, - interviu savaitraščiui „Veidas“ sakė D.Grybauskaitė.

Universitetų tinklas labai išplėstas, o dalies jų suteikiamo išsilavinimo kokybė labai menka. Toks išsilavinimas praranda ir savo vertę, ir reputaciją.

Anot jos, permainų reikia ir bendrajame ugdyme. Šalies vadovė pabrėžia, kad reikia rasta balansą saugant mažas mokyklėles miesteliuose ir orientuojantis į kokybišką ugdymą.

„Rasti balansą tarp kiekybės ir kokybės labai sunku. Pirminė švietimo pakopa tikrai turėtų būti arčiau žmonių: negalima skriausti vaikų ir galvoti, kad juos galima atplėšti nuo tėvų, kasdien vežioti keliasdešimt kilometrų. Taip tikrai neturėtų būti. Kiekvienu atveju reikėtų labai atidžiai pasverti. Lietuvoje bendrojo lavinimo kokybė labai šlubuoja, tarptautiniuose tyrimuose mūsų moksleivių užimama vieta negerėja, Lietuva – tarp vidutiniokų. Tad permainų reikia“, - dėstė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių