D. Grybauskaitė įteikė skiriamuosius raštus ambasadoriams JAV ir ES

  • Teksto dydis:

Dalia Grybauskaitė trečiadienį įteikė skiriamuosius raštus naujajam ambasadoriui Jungtinėse Amerikos Valstijose Rolandui Kriščiūnui ir atstovei prie Europos Sąjungos (ES) Jovitai Neliupšienei, pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

Prezidentė su naujuoju ambasadoriumi JAV aptarė Lietuvos ir Jungtinių Valstijų strateginės partnerystės stiprinimo galimybes, prie to, anot pranešimo, prisidėtų aktyvus santykių palaikymas su JAV administracija bei Kongresu.

Aptariant dvišalį bendradarbiavimą karinio saugumo klausimais, prezidentė pabrėžė, kad JAV yra patikima partnerė, padedanti užtikrinti Lietuvos ir viso regiono saugumą.

„Rusijos agresijos grėsmių akivaizdoje JAV vaidmuo yra ypač svarbus stiprinant gynybinius pajėgumus. Taip pat būtinas aktyvus bendradarbiavimas sprendžiant informacinio ir kibernetinio saugumo klausimus“, - teigiama pranešime

Pasak šalies vadovės, būtina ir toliau išlaikyti bei didinti augančių ekonominių ryšių su JAV tempą. Prezidentė pabrėžė, kad Lietuva nuosekliai remia pastangas kuo greičiau susitarti dėl Europos Sąjungos ir JAV laisvosios prekybos sutarties.

Pasak D.Grybauskaitės, sukūrus palankesnes sąlygas JAV dujų eksportui į Lietuvą, būtų galima užtikrinti energijos šaltinių tiekimo įvairovę ir konkurencines dujų kainas Lietuvos žmonėms.

Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvena didžiausia lietuvių bendruomenė, kurią sudaro apie 700 tūkst. iš Lietuvos kilusių žmonių. Valstybės vadovės teigimu, JAV lietuvių bendruomenė ir toliau turi išlikti aktyvi, susitelkusi.

Per susitikimą su ambasadore J.Neliupšiene prezidentė aptarė svarbiausias ES aktualijas, laukiančius darbus ir iššūkius. Prezidentė pabrėžė būtinybę išlaikyti tiek euro zonos, tiek visos ES vienybę, tuo pat metu užtikrinant, kad valstybės narės laikosi sutartų įsipareigojimų.

Prezidentė su naująja ambasadore aptarė Europos ekonominę padėtį, Graikijos skolų krizės sprendimo būdus. Šalies vadovė pabrėžė, kad tik atsakinga fiskalinė politika ir giluminių reformų įgyvendinimas gali pagelbėti Graikijai.

Taip pat aptarta Europos saugumo situacija bei ES šalių bendradarbiavimas gynybos srityje. Pasak D.Grybauskaitės, Europos valstybės turi būti vieningos ir solidarios užtikrinant ES išorės sienų saugumą, rengiant bendrą atsaką į dezinformaciją ir propagandą, stiprinat kibernetinės ir informacinės erdvės apsaugą, taip pat būtina išlaikyti ES dėmesį konflikto Ukrainoje klausimu.

R.Kriščiūnas ambasadoriaus JAV pareigas pradės eiti rugpjūčio 3 dieną, J.Neliupšienė - rugpjūčio 18 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių