D. Grybauskaitė išvyko į JAV susitikti su B. Obama

  • Teksto dydis:

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį išvyko į Vašingtoną, kur penktadienį dalyvaus Baltijos šalių prezidentų susitikime su JAV vadovu Baracku Obama (Baraku Obama).

Susitikimo išvakarėse Prezidentūra pranešė, kad D.Grybauskaitė žada aptarti bendradarbiavimo stiprinimo galimybes karinio ir energetinio saugumo srityse, Baltijos šalių vaidmenį Europos Sąjungoje (ES), santykius su Rusija ir Rytų partnerystės šalimis, derybas dėl ES ir JAV laisvosios prekybos sutarties.

"Tikrai džiaugiuosi, kad Lietuvai teko tokia misija pradėti derybas tarp Europos Sąjungos ir tarp Jungtinių Valstijų dėl transatlantinės prekybos sutarties. Tokia sutartis būtų labai naudinga praktiškai dviem kontinentams - ir Amerikos, ir europiniam kontinentui, kaip dviem dideliems ir labai svarbiems pasauliniams prekybos centrams. Būtent Lietuva turės organizuoti ir vadovauti pirmajam derybų susitikimui. Tikrai tai yra svarbu, labai tikimės, kad postūmis, kurį bandys duotis Lietuva, tikrai sudarys sąlygas, kad derybos būtų baigtos kuo greičiau", - LRT radijui prieš vizitą sakė prezidentė.

Po susitikimo bus paskelbta bendra Baltijos šalių ir JAV prezidentų politinė deklaracija. Pasak D.Grybauskaitės, vienas iš deklaracijos akcentų bus energetinio savarankiškumo klausimas.

"Mes dar laukiame ir Jungtinių Valstijų Senato sprendimo palengvinti skalūnų dujų prekybą su trečiosiomis šalimis. Taigi, išties šis klausimas bus keliamas, bet šis klausimas ir užtikrinimas, kad ir Jungtinėms Valstijoms svarbu mums padėti tapti savarankiškesniais energetiškai, bus įtvirtintas ir toje bendroje deklaracijoje, kurią numatome pasirašyti visi keturi prezidentai", - tvirtino D.Grybauskaitė.

Lietuvos santykius su JAV prezidentė sakė vertinanti labai gerai.

"Kaip ir visada, vertinu labai gerai, manau, kad ypač dalykine prasme - tiek karinio bendradarbiavimo, tiek ekonominio bendradarbiavimo srityje, užtikrinant ir mūsų energetinį savarankiškumą, turbūt geresnių santykių kažin ar galima tikėtis", - sakė Lietuvos vadovė.

Susitikime Vašingtone taip pat dalyvaus Latvijos prezidentas Andris Berzinis ir Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas (Tomas Henrikas Ilvesas).

Tai bus pirmas prezidentės D.Grybauskaitės vizitas Baltuosiuose rūmuose.

2008 metais Vašingtone įvyko tuometinių Lietuvos ir JAV prezidentų Valdo Adamkaus ir George W.Busho (Džordžo V.Bušo) susitikimas.

Šį mėnesį B.Obama atšaukė planus rugsėjį Maskvoje susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. B.Obama planuoja dalyvauti G-20 ekonomikos viršūnių susitikime Sankt Peterburge, bet prieš tai dar apsilankys Švedijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kukas

Kukas portretas
Tikiuosi, kaip jau kartą darė, Grybauskaitė skrido ekonomine klase?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių