D. Grybauskaitė: energetinis saugumas - gyvybiškai svarbus visai ES

  • Teksto dydis:

Dėl energetinės priklausomybės nuo vieno tiekėjo Europa moka didelę politinę kainą, todėl būtina užtikrinti Europos Sąjungos (ES) energetinį saugumą, teigia Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Dėl didelės energetinės priklausomybės nuo vieno tiekėjo Europos šalys moka aukštą politinę kainą. Taigi energetinio saugumo užtikrinimas yra gyvybinis visos ES interesas“, - sako prezidentės spaudos tarnybos pranešime sakė D.Grybauskaitė, kuri Briuselyje dalyvauja Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje.

Anot jos, Lietuvoje pradėsiantis veikti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas yra svarus mūsų šalies indėlis į regiono bei visos ES energetinį savarankiškumą, tačiau ateityje būtina sėkmingai užbaigti bendros ES energetikos rinkos kūrimą ir panaikinti bendrijoje esančias energetines salas.

Pasak šalies vadovės, tolimesnis ES energetinės infrastruktūros vystymas ir Baltijos valstybių elektros tinklų sujungimas su kontinentine Europa bei Šiaurės šalimis užtikrins regiono energetinį savarankiškumą ir konkurencingas energijos kainas Lietuvoje.

Valstybių vadovai EVT taip pat aptars ES klimato politiką ir priemones, skirtas sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį bei padidinti energijos suvartojimo efektyvumą.

D.Grybauskaitės teigimu, ambicingi įsipareigojimai mažinti šiltnamio efektą negali pakenkti pasauliniam ES ekonomikos konkurencingumui. Dėl to, pasak šalies vadovės, reikia užtikrinti, kad pramonei nebus užkrauta per didelė našta, o aplinkos tausojimo įsipareigojimai bus sąžiningai paskirstyti tarp valstybių narių, atsižvelgiant į jų ekonominius pajėgumus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentas

komentas portretas
o kiek Lietuvai dabar dujos kainos?

taip taip

taip taip portretas
Maziau reikia grabauskaitei malti savo mazgote ir jokiu problemu nebutu ir dujos butu pigesnes o dabar reikia uz grabauskaites lieziuvi moketi Labai kvaila boba.Subinlaize
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių