CŽV kalėjimo mitas bliūkšta

Nauja informacija neigia amerikiečių televizijos paskelbtas žinias, esą prieš kelerius metus lėktuvai, neva gabenę įtariamus teroristus, leidosi Lietuvoje.

Nesileido Vilniuje

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas patvirtino, kad gavo informaciją apie dviejų amerikiečių televizijos bendrovės "ABC News" minėtų lėktuvų, kurie galėjo iš Afganistano gabenti įtariamus teroristus, skrydžius 2004–2005 m. Skirtingai, nei paskelbė televizija, lėktuvai leidosi ne Lietuvoje, o valstybėse kaimynėse.

"ABC News" prieš savaitę paskelbė, kad lėktuvas "Boeing 707", kurio borto numeris yra N88ZL, 2004 m. rugsėjo 20 d. skrisdamas iš Bagramo karinės bazės Afganistane esą leidosi Vilniuje. Paskelbta, kad šiuo lėktuvu galėjo būti gabenami kaliniai. Jie neva galėjo būti išlaipinti ir kurį laiką laikomi slaptame amerikiečių kalėjime Lietuvoje.

Pasak A.Anušausko, tai neteisinga informacija. "Yra ne tik užfiksuota, bet ir JAV gynybos departamento 2004 m. pranešime patvirtinta, kad "Boeing 707" (N88ZL), kuriame buvo vienuolika kalinių, rugsėjo 19 d. skrido iš Gvantanamo bazės į Bagramą ir atgal iš Bagramo į Vašingtoną ir Majamį. Šiuo reisu buvo atgabenta dešimt kalinių. Pakeliui, rugsėjo 20 d., lėktuvas užfiksuotas tarpinėje nusileidimo vietoje Helsinkyje, matyt, kai pildė degalų atsargas", – teigė NSGK vadovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad ši informacija neslapta ir jau 2006 m. ištirta šveicarų žurnalistų. Netgi buvo surastas ir apklaustas lėktuvo pilotas, šveicaras Kurtas L. Jis nė žodeliu neužsiminė apie Vilnių ar Lietuvą.

Viskas seniai paviešinta

Kitas lėktuvas, galėjęs gabenti įtariamuosius, pasak "ABC News", buvo 2005 m. liepą Vilniuje neva nusileidęs "Gulfstream IV", kurio numeris N63MU. Jis esą atskrido iš Kabulo.

Ir šis lėktuvas, pasak A.Anušausko turimos informacijos, nelietė Vilniaus oro uosto tūpimo tako. "Buvęs Europos Tarybos Parlamentinės asamblėjos pranešėjas slaptų JAV sulaikymo centrų klausimais Dickas Marty 2007-ųjų liepą paskelbė, kad lėktuvas "Gulfstream IV" (N63MU) iš Kabulo į Šymanų karinį aerodromą Lenkijoje atskrido 2005 m. liepos 28 d. Tai buvo patvirtinta įvairių šaltinių, taip pat ir apklausto liudininko – buvusio karinio aerouosto direktoriaus Jerzy Koso", – sakė komiteto pirmininkas.

Anot A.Anušausko, abu šie lėktuvai ypatingi. Juos nuomojosi ir žinomi dainininkai, tokie kaip Jon Bon Jovi, seras Paulas McCartney, grupė "The Eagles", kitos pramogų pasaulio žvaigždės.

"Šie lėktuvai visada buvo sekami. Kiekvienas jų skrisdamas palieka pėdsakus ne tik skrydžių kontrolės centruose, bet ir juos aptarnavusių bendrovių sąskaitose, taip pat, kai atsiskaitoma už degalus ar vykdomi pervedimai bankuose, ir dar daug kur. Kai šie lėktuvai buvo nuomojami kaliniams iš Afganistano pervežti, visur buvo palikta jų pėdsakų. Ta informacija jau seniai paviešinta", – pabrėžė jis.

Kenčia Lietuvos prestižas

"Kyla klausimas, kodėl, nepaisant "ABC News" korespondento teiginių, niekur nėra net užuominos apie Lietuvą? Jeigu žurnalistas buvo "pamaitintas" netikra informacija, kas ir kokio tikslo siekė? Jei informacija apie šiuos skrydžius viešai prieinama jau treji metai, ar tikrai yra anoniminiai "Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) šaltiniai"?" – krūvą neatsakytų klausimų uždavė NSGK vadovas.

Skleisdama informaciją apie Lietuvoje neva veikusį slaptą kalėjimą "ABC News" rėmėsi anoniminiais buvusiais CŽV pareigūnais. Jau anksčiau šios televizijos žurnalistas Matthew Cole'as atsisakė juos įvardyti.

Pasak A.Anušausko, "dėl gausybės neatsakytų klausimų kenčia Lietuvos tarptautinis prestižas". Jis pareiškė tikįs, kad parlamentinis tyrimas, kurį ketina atlikti NSGK, padės atsakyti į visus klausimus ir "padės tašką šioje istorijoje, kad ir koks būtų jos finalas".

Taikinyje – jau ir Estija?

Vakar estų laikraštis "Ohtuleht" paskelbė, kad 2003 m. paslaptingas amerikiečių lėktuvas neva keliskart leidosi Estijos Pernu miesto oro uoste. Jis irgi esą galėjo gabenti įtariamus teroristus.

Žmogaus teisių gynimo organizacija "Humans Rights Watch" tvirtina, kad amerikiečių žvalgybinis lėktuvas "Boeing 737", kurio borto numeris N313P, bent tris kartus 2003 m. buvo atskridęs į Pernu.

Organizacija pareiškė esanti tikra, kad būtent tokio tipo lėktuvais CŽV iš Afganistano, Irako ir kitų šalių gabeno įtariamuosius terorizmu.

Duomenys apie šio lėktuvo nusileidimą Pernu 2003 m. sausio 12 d. visuomenei tapo žinomi 2005-aisiais. Tuomet Pernu apskrities saugumo valdybos viršininkas Kalevas Kontas tikino, kad su CŽV siejamas lėktuvas tikrai negabeno karinių kalinių. Estijos saugumo policijos KaPo atstovas spaudai Andresas Kaha tvirtino, kad jo atstovaujama institucija nieko nežino apie kitus amerikiečių lėktuvo reisus į Pernu.


Šiame straipsnyje: CŽV kalėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių