Buvęs KGB karininkas įtariamas trėmęs Lietuvos gyventojus

Antrojo pasaulinio karo metais NKVD, o vėliau KGB tarnavusiam Aleksandrui Kardanovskiui prokurorai pareiškė įtarimus 1949 metais iš okupuotos Lietuvos į Sibirą įsakius ištremti 15 šeimų.

Generalinė prokuratūra trečiadienį BNS informavo, kad pranešimas apie įtarimus 95 metų Rusijos pilietybę turinčiam A.Kardanovskiui buvo įteiktas balandžio 30 dieną. Tuo metu Rusija deklaravo suteiksianti paramą - subsidiją - A.Kardanovskiui gintis teismuose - tai buvo patvirtinta praėjusią savaitę vykusiame Rusijos tėvynainių, gyvenančių užsienyje, paramos ir teisių gynimo fondo valdybos posėdyje.

„A.K. įtariamas dėl civilių trėmimo ar perkėlimo. Jis kaltinamas tuo, kad įsakė tremti civilius gyventojus, t.y. priėmė sprendimą dėl civilių asmenų trėmimo iš okupuotos Lietuvos teritorijos į okupavusios valstybės, SSSR, teritoriją: surašė ir pasirašė išvadas, kurių pagrindu 15 šeimų 1949 metų kovo mėnesį buvo prievarta ištremtos iš Lietuvos, išvežant į SSRS Irkutsko sritį“, - rašoma BNS atsiųstame prokuratūros atsakyme.

Jame taip pat teigiama, kad ikiteisminis tyrimas dėl gyventojų trėmimo iš Vilkaviškio apskrities pradėtas dar 2003 metais.

Jo metu ir nustatyta, jog prie trėmimų galimai prisidėjo A.Kardanovskis.„Išvertus į rusų kalbą kaltinamąjį aktą ir jį įteikus kaltinamajam, bylą bus perduota teismui. A.K. paskirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti“, - rašoma prokurorų atsakyme.

Baudžiamasis kodeksas už civilių gyventojų trėmimus karo ar okupacijos metu numato laisvės atėmimo bausmę nuo 5 iki 15 metų.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro administruojamoje svetainėje kgbveikla.lt yra pateikta išsami A.Kardanovskio tarnybinė biografija.

Pasak šios svetainės, A.Kardanovskis 1946-1947 metais ir 1951 metais dalyvavo kovinėse operacijose prieš Lietuvos partizanus.Šio asmens tarnyba sovietų represinėse struktūrose prasidėjo 1940 metais, kuomet jis tapo NKVD ypatingojo skyriaus Orlovo karinės apygardos operatyviniu įgaliotiniu.1946-1947 metais A.Kardanovskis dirbo MGB tardytoju Lietuvos SSR, vėliau užėmė vadovaujančias pareigas šioje tarnyboje.

Nuo 1954 iki 1980 metų pabaigos A.Kardanovskis ėjo įvairias vadovaujančias pareigas Lietuvos KGB.1941 metų birželį Lietuvoje pradėtos masinės represijos, kurias vykdė Sovietų Sąjunga. Per 11 trėmimo metų iš Lietuvos ištremta daugiau kaip 130 tūkst. žmonių, koncentracijos stovyklose įkalinta apie 150 tūkst. lietuvių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Pakabinti ant šakos stribą...

Manau

Manau portretas
kad kada nors išauš panaši valanda Žiobienei, Stauskiui, Vaicekauskienei, Oželiui, Juodkaziui, Matoniui...

Viltis

Viltis portretas
turiu vilties, kad kada nors tokia diena išauš Vaicekauskienei, Žiobienei, Stauskiui, personoms iš vaikų teisių, Matoniui, Kaminskui, Oželiui, Juodkaziui...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių