Buvę FNTT vadovai apskundė teismui jų atleidimą (papildyta)

Buvę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovai Vitalijus Gailius ir Vytautas Giržadas apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui (VAAT) vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimą juos atleisti iš pareigų ir paprašė stabdyti naujo FNTT vadovo konkursą.

Skundai teismui buvo paduoti antradienį baigiantis darbo dienai, BNS patvirtino teismo atstovė.

„Buvo gauti abiejų skundai“, - BNS sakė teismo pirmininko patarėja Jolanta Talutienė.

Buvę FNTT pareigūnai taip pat paprašė teismo stabdyti konkursą į FNTT vadovo postą. Teismas dėl šios reikalavimo užtikrinimo priemonės spręs po to, kai nutars, ar priimti skundus. Tam teismas turi laiko septynias dienas.

R.Palaitis FNTT direktorių V.Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą iš pareigų atleido vasario 15 dieną, motyvuodamas Valstybės saugumo departamento medžiaga. Anksčiau šie pareigūnai tikrinti poligrafu dėl informacijos apie banką „Snoras“ atskleidimo.

Netrukus po pareigūnų atleidimo Vidaus reikalų ministerija paskelbė konkursą į FNTT vadovo pareigas. Paraišką užimti FNTT vadovo pareigas yra pateikęs vienas pretendentas. Konkursas į FNTT vadovus turėtų vykti penktadienį.

Premjeras Andrius Kubilius FNTT vadovų atleidimą vadina klaida ir siūlo Vyriausybei atšaukti ministro sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Statistinis tyrimas

Statistinis tyrimas portretas
Seimas neturi teisės manipuliuoti asmens dokumentais. Kaip galima atleisti nekaltus žmones? SNORO banke pastoviai turi dirbti komisija ir nustatyti banko veiklos pažeidimus, pagal atitinkamus kriterijus.

taigi

taigi portretas
Vyriausybė turi įstatyminę teisę atšaukti bet kurio ministro įsakymą, jei ji nutaria, kad toks atšaukimas būtinas. Beje, už tai balsuojant Vyriausybės posėdyje dalyvaujančių ministrų daugumai esant pakakamam kvorumui, t.y. daugiau kaip pusei kabineto narių. Profesorius E.Kūris bando aiškinti, kad Vyriausybės įstatymo 34str. nuostata dėl jos teisių nėra tobula, tačiau kol ji yra galiojanti, tol ji turi įstatyminę galią. Kairiųjų jėgų apologetas E.Kūris mato galimybę, kaip tokio Vyriausybės sprendimą dėl FNTT vadovų naujo konkurso sustabdymo ir teisių sugrąžinimo V.Galiui ir V.Giržadui vykdymą galima laikinai suspenduoti. Tai galėtų padaryti prezidentė Dalia Grybauskaitė, kriepdamasi į KT išaiškinimo ar toks ministro įsakymų atšaukimas neprieštarauja LR Konstitucijai. Ši aukščiausia teisinė institucija šalyje , kaip įprasta, jau dažnokai tampa paskutine palaikymo priebėga ir užuovėja neokomunistinių grupuočių interesų tenkinimams. Toks galimas prezidentės kreipimasisi situaciją "kas yra kas" dar labiau paryškintų. Tada prezidentė negalėtų teigti, kad ji "ne prie" ko ir į jokius , jos terminu, "priešinkinimius apsistumdymus" nesikiša. Jei iš tikrųjų yra taip, kad FNTT skandalo užsakovas yra prezidentūra VSD ar dar kas nors iš teisinės "jėgos galiūnų", o gal net pati šalies vadovė, tai R.Palaičio kaltės dalis tokiu atveju sumažėja, nes ją tektų padalinti ir iniciatoriams. Ankstesnė ministrų patirtis parodė, kas atsitinka jei koks prezidentės D.Grybauskaitės noras nebūna tuoj pat išpildomas. Šioje istorijoje vis labiau ryškėja įvairios keistos sąsajos tarp politikų pareigūnų ir verslo interesų. O gal tie interesai yra nusidriekę ir už šalies ribų? Šiuo atveju situacija būtų dar pavojingesnė mūsų šalies demokratijai.

AKSIOMA

AKSIOMA portretas
Ledai pajudėjo, ponai prisiekusieji tarėjai. Paradui tikrai vadovaus teisybė.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių