A. Butkevičius: Lietuva ir Lenkija sieks ES paramos dujų jungčiai

Lietuva ir Lenkija kartu kreipsis į Europos Komisiją, siekdamos Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos planuojamam dujotiekiui, antradienį pranešė Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius po susitikimo su Lenkijos kolega.

„Išskirčiau labai gerą pokalbį dėl dujotiekio tarp Lietuvos ir Lenkijos sujungimo ir bendro kreipimosi į Europos Komisiją dėl finansavimo gavimo tam projektui“, - BNS sakė premjeras telefonu iš Varšuvos.

Pasak jo, per pokalbį su Lenkijos kolega Donaldu Tusku sutarta siekti, kad dujotiekis „būtų įtrauktas atskira eilute į strateginių ES projektų sąrašą“. Šiuo metu dėl dujotiekio atliekama galimybių studija.

Planuojamas dujotiekis yra vienas iš Lietuvai svarbių projektų, siekiant atsikratyti Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ monopolijos. Šiuo metu Lietuva gauna tik rusiškas dujas, kurios atkeliauja vamzdžiu, einančiu per Baltarusiją. Siekdamos diversifikuoti dujų sektorių, abi šalys taip pat stato suskystintų gamtinių dujų terminalus.

Pasak A.Butkevičiaus, susitikime taip pat buvo aptarta elektros jungtis ir galima antroji jos atšaka: „Dėl LitPolLink-2 irgi buvo užsiminta - manau, kad gestas buvo pozityvus, nes šis klausimas buvo įstrigęs“.

BNS paklaustas, kiek prasminga kalbėti apie antrosios atšakos projektą, kol Lietuva dar neapsisprendė dėl atominės elektrinės, A.Butkevičius atsakė: „Taip, šis klausimas yra šiek tiek vėlesniam laikotarpiui. Anksčiau skambėjo tokia nuomonė, kad šis klausimas yra užmirštas“.

Premjeras teigė, kad prie „LitPolLink-2“ būtų grįžta, kai Vyriausybė priims sprendimą dėl Visagino atominės elektrinės projekto tęstinumo.

A.Butkevičiaus teigimu, pokalbyje su premjeru D.Tusku iškeltas klausimas ir dėl geležinkelių projekto „Rail Baltica“, kurio pažanga Lenkijoje yra menka.

„Mes planuojame kitais metais iki Kauno nutiesti europinę vėžę, o nuo Lietuvos - Lenkijos sienos per Lenkijos teritoriją niekas nėra daroma, nerekonstruojama“, - sakė premjeras.

Anot A.Butkevičiaus, susitikime tautinių mažumų klausimai „buvo diplomatiškai paliesti, kad nevirstų daug kas emocijomis“. Jis taip pat sakė pranešęs Lenkijos koelgai, kad dėl tautinių mažumų klausimų sprendimo Lietuvoje yra sudaryta darbo grupė.

Lenkijos premjeras D.Tuskas savo ruožtu teigė tikįs, kad šios ekspertų grupės veikla padės išspręsti sudėtingas problemas.

„Mane labai sužavėjo ministro pirmininko pasiryžimas ir įsitikinimas, kad šios grupės darbo rezultatas bus svarbus žingsnis sprendžiant šias ne visuomet lengvas problemas. Atrodo, kad ateinantys metai gali būti geresni metas nei praėję“, - sakė D.Tuskas.

Anot PAP naujienų agentūros, D.Tuskas taip pat pareiškė, kad „Lenkijos santykiai su Lietuva turi būti geresni nei geri“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

romas

romas portretas
Tai štai kam mums reikalingi koalicijoje lenkai.

RM

RM portretas
Aš pažiūrėsiu, kiek metų praeis, kol ponulis Butkevič kažką įvykdys...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių