Būsimieji Lentvario dvaro savininkai galėtų gauti valstybės paramą jo tvarkymui

  • Teksto dydis:

Lentvario dvaro varžytines laimėjęs verslininkas Ugnius Kiguolis galėtų pretenduoti į valstybės paramą dvaro tvarkymui, sako kultūros ministras Šarūnas Birutis.

„Valstybės parama galėtų būti skiriama tam tikriems darbams. Negaliu pažadėti, kokia, nes paveldotvarkos programa yra nedovanotinai maža - 1,7 mln. eurų visam paveldui per metus“, - teigė Š.Birutis.

Valstybinė kultūros paveldo komisija šią vasarą pasiūlė svarstyti galimybę neogotikinius XIX amžiaus Lentvario rūmus perimti visuomenės poreikiams.

Ministras sako, kad valstybė aukcione nedalyvavo dėl to, jog tam nebuvo numatyta pinigų. Jis laikosi nuomonės, kad verslas yra pajėgesnis sutvarkyti paveldo objektus. Pavyzdžiui, valstybei perėmus Kalnaberžės dvarą, anot jo, niekas nepasikeitė, nes Kultūros paveldo departamentas neturi pinigų dvaro priežiūrai ir sutvarkymui.

„Šiuo atveju, valstybės priežiūra, kaip kultūros paveldo objektui, išliks labai griežta, nes tai - išskirtinis projektas, privatus investuotojas tai padarys efektyviau: sąnaudos bus mažesnės, nei darant valstybei, pasiekiant tą patį rezultatą“, - neabejojo jis.

Verslininkui Laimučiui Pinkevičiui priklausantis Lentvario dvaras, kuris už negrąžintą 1,16 mln. eurų paskolą įkeistas SEB bankui, šią savaitę parduotas už pradinę 540 tūkst. eurų kainą verslininkui Ugniui Kiguoliui. Jis yra sumokėjęs 10 proc. dydžio pradinę įmoką.

L.Pinkevičius Lentvario dvarą įsigijo 2007 metais. Dėl negrąžintos paskolos SEB bankas 2012-ųjų sausį bankas vienašališkai nutraukė sutartį ir kreipėsi į teismą dėl priverstinio išieškojimo.

L.Pinkevičius anksčiau žiniasklaidai yra teigęs, kad dvaro ansamblį planuoja paversti visuomenei prieinama poilsio, pramogų ir turizmo vieta. Ketinta atkurti vandens malūną, kalvę, kavinę, sutvarkyti parką, interjerams grąžinti grafų Tiškevičių laikų vaizdą. Rūmuose verslininkas ketino ir gyventi.

Grafams Tiškevičiams priklausęs anglų neogotikos stiliaus Lentvario dvaras pastatytas XIX amžiuje. Aplink rūmus pagal žinomo prancūzų kraštovaizdžio architekto Eduardo Andrė projektą įrengtas didelis parkas. Nuo 1957 metų rūmuose buvo įsikūrusi tuometinio Lentvario kilimų fabriko administracija.

Lentvario dvaro rūmai nuo 2008 metų įtraukti į Kultūros paveldo objektų sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kokia

kokia portretas
cia dar parama? juk aisku kad papirkta ziniasklaida pratiesti galimybei ismelzti europos mililonus kuomet pakeitus lita pensininkai negali pragyventi o milijonieriams prisiplesusiams dar matai pagalba tai akivaizdus giminiu zmogaus apiplesimo bumas pasventintas sedinciu valdzioje vieni vagia kiti vaidina gelbstancius ir kalbos tik del naiviu zmoniu akiu ar ne taip p. prezidenturos atstove
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių