Briuselyje kalbėsis apie finansų krizę

Prezidentas Valdas Adamkus ir Premjeras Gediminas Kirkilas penktadienį išvyksta į Briuselį dalyvauti neeiliniame Europos Vadovų tarybos susitikime.

ES pirmininkaujančios Prancūzijos iniciatyva rengiamo susitikimo metu bus siekiama suderinti bendrą Europos Sąjungos poziciją prieš šių metų lapkričio 15 d. Vašingtone įvyksiantį pajėgiausių pasaulio šalių dvidešimtuko grupei G20 priklausančių valstybių vadovų aukščiausio lygio susitikimą pasaulinės finansų krizės klausimams aptarti, praneša Lietuvos radijas.

Darbiniame, vos porą valandų truksiančiame susitikime nebus jokių oficialių išvadų, o tik apsikeista nuomonėmis viena tema: kaip kovoti su pasauline finansų krize, jau stumiančią į stagnaciją Amerikos ir Europos ekonomikas. ES siekia, kad Vašingtone didžiosios Europos valstybės kalbėtų ne tik savo, bet ir kitų, mažesnių, Bendrijos narių vardu.

ES finansų ministrai šią savaitę jau svarstė krizę ir aptarė rekomendacijas vadovų susitikimui Briuselyje. Visos šalys sutaria dėl bendrų veiklos principų, kurių svarbiausias – maksimali indėlininkų apsauga, sustiprinta valstybės kontrolė finansų sektoriui, įskaitant teisę atleisti komercinių bankų vadovus ir jų algų ribojimą. Tačiau visos šios priemonės turi būti nediskriminacinės, laikino pobūdžio ir jokiu būdu neiškreipti rinkos ir konkurencijos.

ES lyderiai taip pat kalbės, jog kuriam laikui reikia atidėti planus iki 2010 m. subalansuoti savo šalių biudžetus. Europos Komisija pritaria, jog ekonomikai gaivinti galima išnaudoti Europos Stabilumo ir augimo pakte numatytą avarinę galimybę nežymiai viršyti nustatytą 3 proc. biudžeto deficito ribą.

ES taip pabrėžia naujos tarptautinės ekonomikos ir finansų architektūros svarbą, kur didelis vaidmuo teks Tarptautiniam valiutos fondui. Jam siūloma suteikti platesnių įgaliojimų, geriau koordinuoti rinkų priežiūros funkcijas, o į šalių donorių ratą įtraukti milžiniškus pinigų perteklius sukaupusias naftą eksportuojančias arabų šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių