Briuselio nelankstumui - Dievo pirštas? (papildyta)

Lietuvos politikams nesėkmingai bandant įtikinti ES, kad mūsų šaliai gyvybiškai būtinas Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimas, "paramą" Lietuvai demonstruoja aukštesnės jėgos. Šiandien Briuselyje aptariant energetikos problemas, salėje dingo elektra.

"Vykstant Europos liaudies partijos tarybos posėdžiui su visais premjerais ir visais vadais staiga dingo elektra. Tai aš po to turėjau progą pasakyt, kad va matot, kokios būna problemos su elektra. O mūsų laukia dar didesnės problemos po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo", - šiandien portalui iš Briuselio telefonu sakė konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

Kai salėje dingo elektra, politikas kartu su kitais ES šalių dešiniosioms politinėms jėgoms priskiriamais premjerais dalyvavo Europos liaudies partijos vadovų susitikime. Jame buvo ir Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso.

Kiek anksčiau J.M.Barroso Lietuvos premjerui Gedimimui Kirkilui darkart pakartojo, kad tikėtis susitarti dėl IAE veiklos pratęsimo – nerealu.

"Jis pasakė tik, kad tam reikia keisti ES sutartį, o sutarties keisti negalima. O mes pasakėme, kad, mūsų nuomone, sutarties keisti nereikia, nes mes siūlome stabdymo modifikaciją. Tai čia mūsų pozicijos nesutampa. Lietuva galvoja, kad galima pratęst, modifikuot stabdymą, o komisija kol kas laikosi formaliai savo pozicijos", - portalui pareiškė G.Kirkilas, duodamas suprasti, kad jis dar nepraranda vilties susitarti su ES dėl IAE darbo pratęsimo. 

Lietuvai siūloma kuo skubiau imtis veiksmų, įgyvendinant Baltijos šalių elektros jungčių planą, kurį EK tikina laikanti Europos energetinio saugumo prioritetu.

Briuselyje trečiadienį prasidedančio Europos Vadovų Tarybos susitikimo išvakarėse trijų Baltijos šalių, Lenkijos, Danijos bei Suomijos premjerai ir Švedijos užsienio reikalų ministras Baltijos jūros regiono energetikos situaciją aptarė kartu su EK prezidentu J. M. Barroso.

Pasak Lietuvos radijo korespondento Briuselyje Lino Balsio, net ir geranoriškai nusiteikusių kaimyninių šalių vadovai teigia, kad kalbėti apie IAE veiklos pratęsimą yra beprasmiška ir Lietuvą ragina kuo skubiau imtis veiksmų, siekiant įsijungti į Baltijos šalių elektros jungčių planą, kurį susitikimo metu pasiūlė rengti J. M. Barroso.

Pristatęs EK požiūrį į energetinį saugumą ir EK energetinio saugumo strategijos metmenis, J. M. Barroso tikino, kad Baltijos šalių jungčių planas yra viena prioriotetinių Europos energetinio saugumo krypčių.


Šiame straipsnyje: BarrosoIAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių