A. Brazausko dukra prašė prisiminti tėvą kaip nuoširdų žmogų

Prezidentas Algirdas Brazauskas tapo naujosios Lietuvos istorijos dalimi, jis mokėjo vienyti, o ne skaldyti, todėl šiandien trūksta jo išmintingų sprendimų, ketvirtadienį minint jo 80-ąsias gimimo metines kalbėjo buvę politiniai bendražygiai ir oponentai.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė pabrėžė, kad istorikai, nagrinėsiantys naujausią Lietuvos istoriją, jokiu būdu negalės apeiti A. M. Brazausko.

„Jis buvo mūsų laikų naujosios istorijos tiesioginis veikėjas ir sprendimų priėmėjas“, - teigė I. Degutienė.

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius akcentavo, kad mums visiems būtina išmokti telkti, o ne skaldyti. Būtent taip darė pirmasis tiesiogiai išrinktas prezidentas.

„Manau, tikrai sutartume bent dėl vieno dalyko - Algirdas Brazauskas, jo politinė figūra visuomet buvo valstybės stabilumo garantas, vienybės ir tvirtybės simbolis. Įvairiais sudėtingais ir atsakingais Lietuvos istorijos periodais ši asmenybė Lietuvos vairą laikė savo tvirtose rankose“, - per iškilmingą minėjimą Seime kalbėjo A. Butkevičius.

„Deja, šiandien neturime galimybės išgirsti paguodžiančio, padrąsinančio Algirdo Brazausko balso. Politinėje erdvėje trūksta jo išmintingų sprendimų, - tvirtino jis. - Tęskime naudingus šaliai jau pradėtus darbus, kaip to siekė prezidentas A. Brazauskas, sugebėkime atsiriboti nuo tų, kurie nenaudingi Lietuvos žmonėms. Išmokime išgirsti kito nuomonę, kaip tai darė pirmasis atkurtos Lietuvos prezidentas. Mokėkime surasti kompromisus.“

Kovo 11-osios Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, Seimo narys profesorius Kęstutis Glaveckas kalbėdamas apie prezidentą A. M. Brazauską sakė visą gyvenimą jį buvus kūrėju ir statytoju, o ne griovėju.

„Todėl jo populiarumo reitingai buvo aukščiausi, taip A. M. Brazauskui buvo atsidėkojma už jo sprendimus“, - tvirtino K. Glaveckas.Signataras pabrėžė, kad A. M. Brazauskas yra vienintelis Lietuvos politikas, užėmęs visus aukščiausius valstybės postus - buvęs ir prezidentu, ir Seimo pirmininku, ir premjeru.

„Tai ne tik jo istorinis palikimas, bet ir neišdildoma žinia valstybės gyvenime“, - sakė K. Glaveckas.

Anot parlamentaro, didelę įtaką A. M. Brazausko profesinei karjerai turėjo ne tik įgytos žinios ir patirtis, bet ir asmeninės savybės.

„Visą laikotarpį, kurį teko pažinti, jis pasižymėjo išskirtinėmis žmogiškosiomis savybėmis, atjauta kitam, diplomatija, unikaliu gebėjimu priimti kompromisinius sprendimus konfliktinėse situacijose. Prezidentui A. M. Brazauskui niekada nebuvo būdingas pyktis ir pagieža, jo akys simbolizavo atvirumą, jis visada atidžiai klausydavosi ir girdėdavo pašnekovą“, - prisiminė K. Glaveckas.

Ketvirtadienio rytą Seime taip pat atidaryta prezidentui A. M. Brazauskui skirta fotografijų paroda. Per jos atidarymą kalbėjęs Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Česlovas Juršėnas prisiminė, kiek pykčio, įvairių trukdžių, net fizinės grėsmės jam teko patirti 1990-ųjų pradžioje su A. M. Brazausku keliaujant po Lietuvą.

Prezidento duktė Laima Mertinienė prašė jos tėvą prisiminti ne tik kaip politiką, bet ir kaip žmogų.

„Labai norėčiau, kad jį prisimintų kaip tolerantišką, nuoširdų, draugišką žmogų“, - kalbėjo L. Mertinienė.

Ketvirtadienį Vilniuje ir kitose Lietuvos miestuose vyksta renginiai, skirti pirmojo tiesiogiai išrinkto Lietuvos prezidento A. M. Brazausko 80-mečiui.

A. M. Brazauskas gimė 1932 metų rugsėjo 22 dieną. 1956 metais baigęs Kauno politechnikos institutą, kur įgijo inžinieriaus hidrotechniko specialybę, jis dalyvavo statant Kauno hidroelektrinę. 1988 metais A. M. Brazauskas tapo Lietuvos komunistų partijos Centro komiteto pirmuoju sekretoriumi. Jam vadovaujant Lietuvos komunistų partija atsiskyrė nuo Sovietų sąjungos Komunistų partijos.

1990 metų kovo 11 dieną su kitais Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo nariais jis pasirašė Lietuvos Nepriklausomos Valstybės Atkūrimo Aktą.Nuo 1990-ųjų kovo iki 1991-ųjų sausio A. M. Brazauskas ėjo pirmojo ministrės pirmininkės pavaduotojo pareigas. 1992 metų spalį išrinktas jis Seimo nariu ir Seimo pirmininku, o 1993 metų pradžioje - pirmuoju atkurtos Lietuvos prezidentu, šias pareigas ėjo iki 1998 metų. Nuo 2001-ųjų liepos iki 2006-ųjų birželio jis dirbo premjero poste. A. M. Brazauskas mirė 2010 metų birželio 26 dieną.


Šiame straipsnyje: Algirdas Brazauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje  portretas
22 metus Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių. Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės. Kai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas, užsidirbęs minimalų valandinį atlygį, gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Tai ... Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas, užsidirbęs minimalų valandinį atlygį, nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje yra priversti gyventi mūsų vaikai (nekvalifikuoti darbininkai) mūsų tėvai pensininkai ir mes (mažiausias pajamas užsidirbantys). Kad gyventi oriai Lietuvoje ... Spalio 14 dieną, aktyviai dalyvaujant rinkimuose į seimą, reikia atsikratyti visų partinių gaujų kurios sukūrė Lietuvą netinkamą žmogui gyventi. (2012 kovas)

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje  portretas
Aktyviai dalyvaujant rinkimuose į seimą reikia atsikratyti Lietuvą naikinančių partinių gaujų: - LSDP; - TS LKD; - “Tvarka ir teisingumas”; - Liberalų ir centro sąjungos; - Liberalų sąjūdžio; - lendančių į seimą svetimšalių “lenkų rinkiminės akcijos”, ruso Uspaskich “Darbo partijos” ir kitų tokių į juos panašių. Vienykimės ir padarykim taip, kad visiems laikams išnyktų šios partinės gaujos - Lietuvos žmonių kankintojai, Lietuvos niekintojai ir naikintojai.

gintaras

gintaras portretas
Taip tikrai nuoširdus ,bet bailus žmogus ,visą laiką ėjo pusę žingsnio atsilikęs nuo pof. Lansbergio.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių