Biržų daugiabučio vandenyje rasta legionelių

  • Teksto dydis:

Vieno Biržų daugiabučio vandenyje rasta legionelių, pirmadienį pranešė TV3 žinios.

„Paprašėme, kad ištirtų kelis parametrus, gavome už kelių dienų atsakymus, kad geležies kiekis du su puse karto viršija normą, lazdelių ir žarninių enterokokų nerasta, o legionelių – rasta“, – sakė Biržų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Adolfas Rinkūnas.

Daugiabučio šilumos punktą prižiūrinčios Biržų butų ūkio bendrovės vadovo teigimu, namas prieš metus renovuotas, pakeitus vamzdynus vandens temperatūra čia griežtai kontroliuojama.

Name buvo vykdomas terminis šokas, pakeliant temperatūrą jo sistemoje.

Legioneliozė  – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Legionella bakterijos dauginasi 20 – 50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.  

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos galima išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų čiaupuose, pažymi visuomenės sveikatos specialistai. 

Vilniuje kovo mėnesį buvo paskelbta ekstremali situacija, kai dėl legioneliozės mirė trys žmonės.


Šiame straipsnyje: Biržaidaugiabutislegionelės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Kad išvengti ligionelos,karta per 3 menisiukus sudedam visus dušo antgalius ir dušo žarnos i vonia koncetruota hrorkes ir vandienio paliekam 3 valandoms ir opppaaa!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių