Birželis bus šiltesnis, nei įprasta

Nors pirmoji birželio savaitė buvo vėsi, visas mėnuo turėtų būti šiltesnis, nei įprasta, LRT RADIJUI sako sinoptikė Izolda Marcinonienė.

Anot jos, vanduo Lietuvos ežeruose ir upėse jau spėjo sušilti – net šalčiausioje upėje, Merkyje, vandens temperatūra siekia 15 laipsnių šilumos. „Lietuviams, man atrodo, tai yra visai normalus vandenėlis. Svarbu, kad oro temperatūra tikrai būtų daugiau kaip 20 laipsnių“, – pataria sinoptikė.

– Kaip jums šis birželis?

– Birželis dar tik prasideda. Jis tikrai permainingas. Praeitą savaitę daugelyje Lietuvos rajonų dirvos paviršius atšalo iki neigiamos temperatūros. Varėnoje ji siekė net 7 laipsnius, ore buvo vienas laipsnis šalčio. Tai tikrai toks ekstremalus oras, bet turėjome ir daugiau kaip 20 laipsnių temperatūrą. Praėjusį savaitgalį buvo 24 laipsniai šilumos.

Lyginant šią dieną pagal daugiamečius duomenis, tai birželio 8 d. yra buvę ir 32 laipsniai karščio. Tai buvo senokai – 1956 m. Tokia temperatūra išmatuota Ukmergėje. 1947 m. birželio 8 d. naktis buvo atvėsusi beveik iki 1 laipsnio šalčio Raseiniuose. Rekordams dar turime laiko.

– Galima sakyti, kad birželio pradžia vėsi, permaininga. Ar galima iš jos spręsti, koks bus visas birželis?

– Pagal tai spręsti negalima. Pernai mėnesio viduryje turėjome tikrai pavojingų ir stichinių šalnų, bet mėnesio pabaigoje prasidėjo kaitros. Buvo pasiektas absoliutus birželio rekordas. Birželio 26 d. kaitra pasiekė 35,4 laipsnius. Tokia temperatūra užfiksuota Elektrėnuose ir Pagėgiuose.

– Sakote, kad pagal mėnesio pradžią sunku prognozuoti, bet vis dėlto žmonėms labai rūpi, koks tas birželis bus.

– Pagal Europos vidutinės trukmės prognozės centrą, kuris yra Jungtinėje Karalystėje, birželis mūsų regione turėtų būti daugiau kaip vienu laipsniu šiltesnis už normą. Kol kas praėjusi savaitė buvo vėsesnė, nebuvo pasiekta standartinė norma. Prognozuojama truputį mažiau lietaus. Tai tikrai jaučiame, bet, ačiū Dievui, praeito pirmadienio naktį daugiau palijo vakariniuose rajonuose. Trečiadienį mus išskalbė. Jau visa Lietuva turėtų būti patenkinta. Dabar reikėtų laukti šiek tiek daugiau šilumos. Jos sulauksime.

– Maudytis jau galima?

– Taip, drąsuoliai, žinoma, gali. Baltijos jūra įkaito iki 14 laipsnių. Merkys – iki 15 laipsnių. Tai šalčiausia Lietuvos upė. Šilčiau, gerokai šilčiau, yra Totoriškių ežeruose – ten vanduo sušilo iki 18 laipsnių. Lietuviams, man atrodo, tai yra visai normalus vandenėlis. Svarbu, kad oro temperatūra tikrai būtų daugiau kaip 20 laipsnių.

– Turbūt artimiausiu metu taip ir bus?

– Taip, jau ketvirtadienį šilo iki 24 laipsnių. Penktadienį bus graži diena. Prieš tai bus vėsoka, gaivi naktis – 7–12 laipsnių, pajūryje – iki 14 laipsnių šilumos. Penktadienio dieną bus 19–23 laipsniai, pietiniuose rajonuose – vienu kitu laipsniu dar šilčiau.

Gaila, bet, atrodo, birželis netęs gražių gegužės savaitgalių orų tradicijos, nes šeštadienio dieną jau laukiame prastesnių orų. Daug kur trumpai palis su perkūnijomis. Ta diena turbūt bus ir vėsesnė. Naktis, tiesa, bus apsiniaukusi ir šiltesnė – 9–15 laipsnių šilumos. Dieną sušils iki 17–20 laipsnių, pietiniuose rajonuose – iki 22 laipsnių.

Geresnė diena bus sekmadienis. Kam nepatiko šeštadienis, tai sekmadienį, prašom, į gamtą. Trumpi popietiniai lietūs dar nulis, gal ir kažkur perkūnija nugriaudės, bet temperatūra vėl kils iki 23 laipsnių, apie 20 laipsnių jau turbūt bus daugelyje rajonų. Pirmadienis bus dar gražesnis. Manome, kad nebus lietaus.

– Tai kam nepatiks ir sekmadienis, dar ir pirmadienį galės vykti į gamtą (juokiasi).

– Taip, daug kas atostogauja, todėl, manau, tie savaitgaliai nelabai aktualūs šį mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gerb meteorologai

gerb meteorologai  portretas
Kaip pilietis prašau, baikit gerti darbo vietoje.

atsipašau...

atsipašau... portretas
,o KURIŲ METŲ birželis bus šiltesnis, nei įprasta ???

Tika

Tika portretas
neseniai sakė, kad birželis bus šaltesnis nei įprastai, dabar jau atvirkščiai. Tie mūsų sinoptikai nieko nenuspėja, o toks jausmas, kad informaciją nukopijuoja iš kar kur ir perpasakoja
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių