Birželio 14-ąją „Vilties angelas“ apskriejo visą Lietuvą

  • Teksto dydis:

Birželio 14-ąją Lietuvoje minima Gedulo ir vilties diena, primindama 1941-aisiais metais prasidėjusius Lietuvos gyventojų trėmimus. Šiemet – jau 75-osios metinės.

Kasmet vis mažiau lieka liudininkų, menančių tai, kas nutiko birželio 14-osios naktį pirmosios sovietų okupacijos metu. Tam, kad istorinė atmintis gyvuotų ir būtų perduodama iš karto į kartą, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sekretoriatas kasmet inicijuoja pilietines iniciatyvas, skirtas bendrojo ugdymo mokykloms. Šiemet Gedulo ir vilties dienai skirta iniciatyva – „Vilties angelas“. Mokyklų bendruomenėms buvo pasiūlyta kurti angelus, simbolizuojančius begalinį tikėjimą, viltį, kuria gyveno ištremti ir įkalinti žmonės. Mokiniai buvo kviečiami susipažinti su buvusių tremtinių, politinių kalinių atsiminimais ir diskutuoti apie tai, kas jiems, išgyvenusiems Sibiro negandas, padėjo išlikti ir sugrįžti į Tėvynę.

Į Vilniuje tradiciškai vykusius renginius Aukų gatvėje ir prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo simboliniai Vilties angelai atkeliavo kartu su septynių Vilniaus mokyklų, Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos ir Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos mokiniais. Genocido aukų pagerbimo ceremonijoje Aukų gatvėje Tarptautinės komisijos pirmininkas, Nepriklausomybės Akto signataras Emanuelis Zingeris padėkojo tremtiniams ir buvusiems politiniams kaliniams už jų tikėjimą Nepriklausomybe net ir tuomet, kai tuo tikėti, atrodo, buvo neįmanoma. Renginyje Naujoje Vilnioje kunigas Ričardas Doveika akcentavo istorinės atminties svarbą, tarsi klausdamas – ar gali žmogus gyventi be istorinės atminties, be suvokimo apie savo praeitį? Lyg atsakydamas į savo paties užduotus klausimus, kunigas pabrėžė, jog Birželio 14-ąją reikia daugiau kalbėti apie viltį, prisimenant, jog viltis yra kelias į ateitį, ir tie mažučiai Viršuliškių mokyklos mokiniai, renginio metu prie kryžiaus tremtiniams į žemę susmeigę simbolinius Vilties angelus, taip pat yra mūsų viltis.

Pilietinė iniciatyva „Vilties angelas“ vyko visoje Lietuvoje. Apie 190 Lietuvos mokyklų organizavo Gedulo ir vilties dienos paminėjimus miestuose ir miesteliuose. Tūkstančiai mokinių rankomis sukurtų Vilties angelų paskatino prisiminti istoriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių