Birštonas bando atsikratyti apleistų pastatų

Birštono savivaldybė ieško būdų, kaip sutvarkyti nepuošiančius kurorto apleistus pastatus - vaiduoklius. Jų savininkams siūloma ilgalaikė nuoma bei lengvatos.

Vienas apleistas pastatas-vaiduoklis, pasitinkantis Birštono kurorto svečius, stūkso beveik 20 metų. Keliskart keitęs savininkus, dabar priklauso privačiam asmeniui, kuris juo nesirūpina. Savivaldybės vadovai, ilgai toleravę tokių apleistų pastatų savininkų neveiklumą, žada juos bausti iki tūkstančio litų siekiančiomis baudomis.

Tokių apleistų pastatų, kaip senasis kurorto restoranas, yra apie 20. Dešimt iš jų yra privatūs, kiti priklauso savivaldybei ir valstybei. Juos nutarta išnuomoti, ir tikimasi, kad per trejus metus verslininkai juose pradės veiklą, nes savivaldybė žada žemės mokesčio lengvatų.

„Jau pasirašėme dviejų pastatų nuomos sutartį, manau kad artimiausiu metu pasirašysime. Daugiau. Birštonui pirmiausia labai trūksta apgyvendinimo vietų. Mes galvojame, kad tuose apleistuose pastatuose galėtų atsirasti viešbučiai, poilsio namai, mums labai trūksta jaukių kavinukių“, – kalbėjo Birštono merė Nijolė Dirginčienė.

Jau kitų metų pradžioje duris atvers kurhauzas – vienas iš trijų išlikusių tokio tipo pastatų Lietuvoje. Statytas prieš beveik pusantro šimto metų, degęs, dabar baigiamas rekonstruoti už Europos Sąjungos fondų pinigus.

„Jūs rasite kameriniams renginiams skirtą koncertinę salę su geru instrumentu, matysite parodinę salę ir konferencinę įrangą. Tikiuosi, kad bus puiki terasa prie kurhauzo, gal susiformuos tokia tradicija, kaip Užutrakio dvaro vakarai, gal čia vyks Birštono kurhauzo vakarų festivalis. Arti Vytauto paminklas, Nemunas, vieta yra tinkama“, – sakė Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis.

Kurorto valdžia nutarė padėti ir Birštono gyventojams gražinti savo namus, kompensuoja išlaidas už dažus, skatina perdengti stogus.

Šie rinkimai išsiskiria ir kaip niekad nedideliu save išsikėlusių kandidatų skaičiumi – jų vos dvidešimt.

„Ar tai yra parašų rinkimo barjeras, ar kas dabar būtų, sunku pasakyti“, – teigia Vyriausiosios rinkimų komisijos narė Inga Milašiūtė.

Vyriausioji rinkimų komisija ketvirtadienio rytą nusprendė neregistruoti kandidate Astos Baukutės, nes ji nesurinko privalomo tūkstančio savo rėmėjų balsų, ir prokuratūrai perdavė informaciją apie galimą parašų klastojimą. Parlamentarė kaltinimus neigia ir šį komisijos sprendimą žada skųsti teismui.


Šiame straipsnyje: Birštonaspastatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
grAAAzinti...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių