Baudžiamasis kodeksas: ar gatvėje paėmęs pamestą daiktą tapsite vagimi?

Baudžiamasis kodeksas vagystę apibrėžia kaip svetimo turto pagrobimą. Sąvokos atrodo gana aiškios, tačiau tam tikrais atvejais gali kilti neaiškumų.

Pavyzdžiui, kaip traktuoti pamestų ar tik laikinai be priežiūros paliktų daiktų pasisavinimą.

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto lektorius, advokatas dr. Audrius Juozapavičius primena, kad turtu paprastai laikomi tik daiktai, įskaitant pinigus ir nevardinius vertybinius popierius. Tačiau kartais ne visada aišku, kam jis priklauso, pavyzdžiui, kalbant apie sutuoktinių turtą.

Pasak A. Juozapavičiaus, jeigu turtas valdomas bendrosios jungtinės nuosavybės teise, jis nė vienam sutuoktiniui nėra svetimas, todėl tai negali būti vagystės dalyku. Tiesa, tai negalioja kitiems šeimos nariams.

Pasak teisininko, gatvėje radę pamestą daiktą, greičiausiai nebūsite laikomas vagimi.

„Šiuo atveju, matyt, reikėtų kalbėti apie bešeimininkį daiktą, kuris baudžiamosios teisės prasme nėra laikomas vagystės dalyku. Bešeimininkis – tai toks daiktas, kurio savininkas atsisako arba kuris yra pamestas, paslėptas. Kitaip sakant, radinys arba lobis. <...> Jeigu tai yra didelės vertės turtas arba mokslinės, istorinės reikšmės turtas, tai yra atskiras nusikaltimas“, – sako A. Juozapavičius.

Kita vertus, anot advokato, reikėtų skirti bešeimininkį nuo laikinai be priežiūros palikto daikto.

Daugiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių