Barsukas iškrėtė staigmeną: dar ilgai tęsis žiema

Sakoma, kad jei sausio 25 d. saulėta, o iš guolio išlindęs barsukas išsigąsta savo šešėlio ir grįžta miegoti, dar ilgai tęsis žiema, bet nieko nesakoma apie šaltį.

Taip LRT RADIJUI teigia sinoptikė Izolda Marcinonienė. Anot jos, sekmadienį bus daugiau saulės, taigi patartina išeiti į gamtą. Kitaip miestuose, kur dėl arti žemės esančių teršalų gali būti ne taip malonu.

– Sausio 25 d. švietė seniai matyta saulė, be to, buvo pusiaužiemis.

– Barsukas tikrai iškrėtė staigmeną. Kaip sakoma Šiaurės Lietuvoje, jei sausio 25 d. saulėta, barsukas atsikelia iš savo guolio, pasivaikšto po mišką, išsigąsta savo šešėlio ir gulasi ant kito šono, tuomet vėl ilgai miega. Tai reiškia, kad dar ilgai tęsis žiema. Nieko nesakoma apie šaltį, tik tiek, kad žiema tęsis, nesibaigs. O jei sausio 25 d. apniukusi, barsukas pasivaikšto apsnūdęs ir vėl gulasi ant to paties šono – kadangi jau nugulėjęs jį, žiema greitai ir išeis.

– Gal gamta ir ta viena šalta diena barsuką apgavo?

– Iš tiesų temperatūra vėl kyla, greit užmiršime tuos 10 laipsnių šalčio. Artimiausią, sausio 27-osios, naktį temperatūra mažai keisis, bet toliau šils. Ateina ramus, šiltas oras, kai kur gali pasnyguriuoti. Sausio 27 d. bus nemažai debesų, gal tik pietiniuose rajonuose pasirodys prošvaisčių, temperatūra – teigiama. Rytiniuose rajonuose temperatūra bus šiek tiek neigiama.

Tokia tendencija išliks ir šeštadienį, tik kritulių tikimybė mažesnė. Sekmadienį turėtų būti daugiau saulės, oras ramus. Sekmadienį patarčiau žmonėms išeiti į gamtą. Miestuose dėl kūrenimo teršalai tarsi prispausti prie žemės, jie laikosi maždaug dviejų metrų aukštyje. Po miestą vaikščioti gali būti ne taip smagu, tad, sakyčiau, reikia eiti į gamtą.

– Toliau orai išliks panašūs?

– Taip, pirmadienio naktis bus šiek tiek debesuota, gali pasnyguriuoti. Bus apie 1–6 laipsniai šalčio. Prie jūros bus šilčiau, nes ten daugiau debesų ir kritulių. Antradienio naktis panaši, bet nuo antradienio orus lems aukšto slėgio sritis. Naktimis bus švelniai neigiama temperatūra – 1–6 laipsniai šalčio, kai kur gali nukristi žemiau, bet prie jūros tikrai bus teigiama, apie 0 °C.

– Sausis jau eina į pabaigą. Koks jis buvo?

– Pirmasis dešimtadienis buvo gerokai šaltesnis už standartines klimato normas. Antrasis dešimtadienis normą atitiko. Nors temperatūra buvo tokia vinguriuojanti, viskas vystėsi pagal normą.

Daugiau kritulių iškrito vakariniuose rajonuose ir pajūryje. Pajūryje per du sausio dešimtadienius iškrito kone viso mėnesio kritulių norma. Žvelgiant į daugiamečius duomenis, žemiausia sausio mėnesio temperatūra užfiksuota 1940 m. sausio 25-osios naktį – Varėnoje buvo 40,5 °C šalčio, tai tikras speigas. Aukščiausia sausio temperatūra užfiksuota ne taip jau seniai, 2007 m. sausio 10 d., kai Lazdijuose buvo beveik 13 °C šilumos.

Informacija pateikta remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senovės pastebėjimai

Senovės pastebėjimai portretas
Reikia žiūrėti ne sausio 25,o vasario 2dieną per grabnyčias koks oras.Amerikoj ir tai žiūri,kaip elgsis švilpikas(tikriausia kaip mūsų barsukas)tik vasario 2d.Kaune vasario 2 buvo apsiniaukus,tad greit bus pavasaris.Tad su juo ir sveikinu.

Vladas

Vladas portretas
O kaip suzinoti, ant kokio sono atsiguls? Juk ispaskos nelysi i urva,dar akis iskabins.

Dievas Pizius

Dievas Pizius portretas
Jeigu spėjimas nepaeis, leidžiu pasiūti iš barsuko kepurę.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių