Baltijos šalys bendrai perka ryšio su orlaiviais sistemą

Ketvirtadienį krašto apsaugos viceministras Mykolas Juozapavičius su NATO ryšių ir informacijos agentūros vadovu Koenu Gijsbersu pasirašė sutartį dėl bendro Baltijos šalių Oro vadovavimo ir valdymo sistemos Balso ryšių sistemos įsigijimo.

Šią sistemą Lietuva perka kartu su Latvija ir Estija. Bendrai įsigydamos sistemą šalys yra sutarusios, kad pirkimo sutartį trijų Baltijos valstybių vardu su NATO ryšių ir informacijos agentūra pasirašys Lietuva, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Šis projektas yra itin aktualus vykdant NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse, nes sistema palengvins oro policijos užduočių atlikimą mūsų regione, prisidės prie misijos efektyvumo“, – sakė krašto apsaugos viceministras resursams, finansams, įsigijimams ir infrastruktūrai M.Juozapavičius.

Pasak viceministro, šis projektas svarbus ir tuo, kad naujoji sistema bus diegiama kaip integrali naujosios NATO Oro vadovavimo ir valdymo sistemos dalis.

Įgyvendinus sutartį Karmėlavoje ir trijų šalių teritorijose bus įdiegta ryšio su orlaiviais sistema, padėsianti užtikrinti kokybišką ir saugų karinių orlaivių, skraidančių virš trijų Baltijos šalių, ryšį su Karmėlavos valdymo ir pranešimų centru. Ši sistema, panaudojant naujausias technologijas, užtikrins patikimą ryšį su orlaiviais, o tai itin svarbu skrendant dideliu greičiu ir santykinai mažoje teritorijoje. Sistemoje taip pat bus įdiegtos ir ryšio saugumo priemonės.

Tiksli sistemos kaina ir galutinė jos įdiegimo data paaiškės po to, kai NATO ryšių ir informacijos agentūra atliks pirkimo procedūras ir parinks bendrovę, kuri atliks sistemos įdiegimo darbus.

Planuojama, kad bendra (trijų šalių) sutarties vertė gali siekti 6 mln. eurų, o sistemos diegimo darbai turėtų būti užbaigti iki 2014 metų vidurio. Šios sistemos įsigijimo būtinumą yra patvirtinusi NATO ir numačiusi kompensuoti šalims 75 proc. pirkimo išlaidų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Radijistas

Radijistas portretas
Ir vėl pinigų plovimas ir otkatas garantuotas.Tiek mokėti už paprasčiausią radijo ryšio sistemą?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių