Baltijos šalių žemdirbiai Briuselyje protestuos laužais

 

Baltijos šalių žemdirbiai ketina protestuoti prieš mažas Europos Sąjungos tiesiogines išmokas, degdami laužus nuo Estijos iki Latvijos.

Numatoma, kad protestas vyks vasarį prieš Europos Sąjungos Vadovų tarybos susitikimą ir jo metu, po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite žurnalistams sakė Estijos centrinės ūkininkų sąjungos viceprezidentas Jaanas Sorra.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas teigė, kad Baltijos valstybių ūkininkai reikalaus vienodų konkurencinių sąlygų su kitomis ES valstybėmis.

„Mūsų siekis yra maksimaliai vidurkį pasiekusios išmokos ir kuo trumpesnis pereinamasis laikotarpis. (...) Mes kalbame apie konkurencines sąlygas, ne apie pinigų dydį“, - po susitikimo su prezidente antradienį žurnalistams teigė A.Stančikas. Jis sakė, kad žemdirbiai nesupranta, kodėl jiems taikomas dar vienas pereinamasis laikotarpis, kadangi ūkininkai bei valstybės įvykdė visus su žemės ūkiu susijusius įsipareigojimus.

Pasak A.Stančiko, dėl nevienodų išmokų senųjų ES valstybių žemdirbiai gali mokėti didesnius atlyginimus darbuotojams, todėl daugumą protestuotojų šį kartą turėtų sudaryti jaunimas.

„Ko gero bus, kad daugiau dalyvaus protesto akcijoje jaunimas. Nes sutikite, kad tiek iš Lietuvos, Latvijos, Estijos išvyksta ieškoti geresnio uždarbio. (...) Mes nesame derybininkai, bet mes sukuriame tą foną, kuris padeda mūsų derybininkams.“, - sakė Žemės ūkio rūmų pirmininkas.

Pasak jo, pagal paskutinį ES biudžeto pasiūlymą bendrijos išmokų vidurkis yra 268 (925 litai) eurai už hektarą, Lietuvai siūloma mokėti 144 eurus (497 litai).

„Latvija šiuo metu gauna 34 proc ES vidurkio. Mes matome, kad mūsų žemės ūkio struktūroje prarandame ūkininkus, todėl mūsų pagrindinis tikslas yra sumažinti skirtumą tarp tiesioginių išmokų“, - po susitikimo su prezidente antradienį žurnalistams sakė Latvijos ūkininkų parlamento tarybos vicepirmininkė Maira Dzelzkaleja (Maira Dzelskalėja).

Prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė po žemdirbių atstovų ir šalies vadovės susitikimo sakė, kad D.Grybauskaitė išsakė poziciją, jog ES išgyvenant finansinius sunkumus svarbu visoms trims Baltijos šalims laikytis bendros pozicijos.

„Vieningas ūkininkų palaikymas iš tiesų buvo labai svarbus lapkričio mėnesį vykusiose Europos vadovų tarybos posėdyje, tačiau Europos Sąjungos narėms neradus sutarimo, derybose nuspręsta daryti pertrauką, o tai reiškia, kad dėl visko derėtis ir tartis reiks iš naujo. (...) Svarbi Baltijos šalių vienybė, susitelkimas ir didelė vienybė“, - prezidentės poziciją išsakė D.Ulbinaitė. Pasak jos, didžiosos ES narės nori mažinti bendrijos biudžetą, todėl derybos bus sudėtingos.

BNS A.Stančikas sakė, kad proteste Briuselyje dalyvaus apie 100 žemdirbių iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos - jie reikalaus, kad ES tiesioginės išmokos būtų padidintos iki Bendrijos vidurkio.

Baltijos šalių žemdirbiai protesto akciją Briuselyje rengė lapkričio pabaigoje, kai Vadovų tarybos susitikimo metu buvo svarstomas žemės ūkio išmokų klausimas. Tuomet pasiūlyta, kad 2020 metais tiesioginės išmokos Lietuvos žemdirbiams turėtų siekti bent 196 eurus (677 litus) už hektarą. Tai - daugiau nei siūlyta anksčiau, nors ir mažiau nei prašė žemdirbių atstovai.

Vadovų taryba lapkritį išsiskirstė nepriėmusi sprendimų dėl Europos Sąjungos biudžeto, todėl vasario 7-8 dienomis bendrijos biudžetas bus svarstomas iš naujo.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy anksčiau siūlė ilginti pereinamąjį laikotarpį, per kurį tiesioginės išmokos Lietuvos žemdirbiams priartėtų prie ES vidurkio - vietoj ketverių metų siūlyta jas palaipsniui didinti šešerius metus - nuo 2015 iki 2020 metų, o visos valstybės narės, gaunančios mažesnes nei 90 proc. ES vidurkio tiesiogines išmokas, trečdaliu sumažins atotrūkį tarp jų dabartinių išmokų ir 90 proc. ES vidurkio.

Lietuvos žemdirbiai dabar gauna išmokas, sudarančias apie 50 proc. ES vidurkio, būsimoje finansinėje perspektyvoje jas numatoma padidinti iki 65 proc. Baltijos šalių žemdirbiai norėtų gauti bent ES vidurkį siekiančias išmokas.


Šiame straipsnyje: ūkininkaistreikasBriuselis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių