Baltijos kelias: pasvaliečiai vėl simboliškai susikibo rankomis

Prieš 27 metus, minėdami Ribentropo-Molotovo pakto 50-ąsias metines, lietuviai, latviai ir estai susikibo rankomis Baltijos kelyje ir taip išreiškė protestą prieš sovietų okupaciją bei parodė savo vienybę ir siekį kovoti už laisvę. Šiandien Pasvalio gyventojai simboliškai vėl susikibo rankomis.

Pasvaliečiai čia, į kryžių slėnį, ateina kasmet. Tik prieš 27 metus jų buvo daugiau, ir ne tik pasvaliečių, bet ir aplinkinių rajonų gyventojų.

„Galbūt tas saugumas, kurį dabar jaučiame, atrodo, kad tarytumei mes gyvename taip, niekas ir nepasikeis, tiktai bus geriau ir geriau. Džiaugiuosi, štai tremtinių choras, jie praėjo Sibirus, atėjo čia šiandien, jie taip ateina kiekvienais metais, jie mūsų stiprybės pavyzdys, tokie turėtume būti mes“, – sako Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas.

„Susirinkome, rankomis susikabinome, smagu buvo“, – laisve džiaugiasi pasvalietis, tremtinys Feliksas Danušaitis.

„Žinau, kad žmonės susivienijo kovoti už Lietuvą, norėjo parodyti, kas yra lietuviai, jiems pavyko tą padaryti“, – sako pasvalietis Vainius Pelegrimas.

Kai kurie pasvaliečiai mato gerų pokyčių Lietuvoje.

„Tam tikra dalis žmonių nesugebėjo prisitaikyti prie pokyčių, ir jiems šiandien yra sunkoka, ir ta dalis neranda darbo, profesijų tam tikrų, išvyksta į užsienį, o gera dalis ta, kad pasikeitė didėlės dalies visuomenės požiūris, atsirado didžiulės galimybės kurti“, – džiaugiasi Pasvalio r. savivaldybės Švietimo sk. vedėjas Kazys Polekas.

„Stipriai pagražėjo, nusitiesė daug naujų kelių, namai statosi, aikštelės sporto, ką čia besakyti, daug visokių pasikeitimų, viskas eina į gerą“, – vardija pasvalietė Bronė Turauskienė.

1989 m. rugpjūčio 23 d. minint Ribentropo-Molotovo paktą apie du milijonus žmonių Baltijos kelyje nutiesė gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių