Baltijos ir Šiaurės šalys atmeta „mini NATO“ terminą

Vilniuje susitikę Baltijos ir Šiaurės šalių užsienio reikalų ministrai antradienį sakė remiantys glaudų bendradarbiavimą gynybos srityje, bet atmetė kai kurių stebėtojų siūlomą „mini NATO“ terminą.

„Jokių pakaitalų, jokių mini NATO. Turime NATO, ir ten būdami jaučiamės labai gerai. Kartu mes ieškome būdų bendradarbiauti saugumo srityje tarp Šiaurės ir Baltijos šalių“, - žurnalistams sakė Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.

Suomijos užsienio reikalų ministras Erkki Tuomioja (Erkis Tuomioja) savo ruožtu paragino stiprinti bendrą ES saugumo ir gynybos politiką.

„Yra NATO tiems, kurie nori NATO - ne visi mes esame NATO nariai, bet visi esame NATO partneriai, ir mus tenkina tokie ryšiai“, - kalbėjo E.Tuomioja.

„Suomijos požiūriu, svarbu glaudžiau bendradarbiauti europiniu pagrindu plėtojant bendrą užsienio ir saugumo politiką, įskaitant gynybos politiką Europos mastu“, - sakė jis.

„Tuo pat metu esame įsitraukę į labai pragmatišką  bendradarbiavimą tarp Šiaurės šalių ir daugeliu atžvilgiu taip pat su Baltijos šalimis“, - kalbėjo Suomijos ministras.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis sakė, kad Baltijos šalys didžiuojasi bendradarbiavimu su Šiaurės šalimis gynybos srityje, priminęs, kad Švedija oficialiai pakvietė Lietuvą prisijungti prie jos vadovaujamos ES Šiaurės šalių kovinės grupės 2015 metų pirmąjį pusmetį.

Glaudus Šiaurės šalių gynybos bendradarbiavimas „mini NATO“ terminu kai kurių apžvalgininkų pavadinimas jau ne vienus metus. Apie jį vėl imta garsiau kalbėti susikūrus bendradarbiavimo formatui, kuriame susitinka Baltijos, Šiaurės šalių ir Didžiosios Britanijos pareigūnai.

Iš Baltijos ir Šiaurės šalių NATO priklauso trys Baltijos valstybės, Danija, Norvegija ir Islandija. Suomija ir Švedija nėra NATO narės, bet labai glaudžiai bendradarbiauja su aljansu tiek kariniu, tiek politiniu lygiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jei

jei portretas
maksimu pilna tai nereiskia kad tokie esat - puikiai konstatuota teisybe esate mini miniukas

nujo

nujo portretas
NATO nereikia skaldyti, jokiu kitu mini-miniuku, nes tai bandymas skaldyti gynybini bloka, skirta apsisaugoti nuo Rusijos, kuri siuolaikiniame pasaulyje vienintele kelia pavoju. Rusijoje gyvenantys zmones labai mieli, bet pati Rusija yra BAISI valstybe, ir vienintele siais laikais kelianti pavoju civilizacijai. NATO sukurtas apsaugoti pasauli nuo Rusijos. Rusijos rusai patys tai supranta ir toleruoja. Patys bjauriausi rusai - emigrantai, tarsi Rusijos siuksles pasklide po pasauli. Kas nuvaziuoja i Rusija lieka maloniai nustebinti - ten pagrinde puikus zmones gyvena, daznai itin gerasirdziai, bet gal per daug patiklus, todel vietine mafija sedi jiems ant sprando kieciau nei bet kur kitur pasaulyje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių