Baltarusių opozicija nesutaria dėl atominės elektrinės

Baltarusijos opozicijos atstovai skirtingai vertina atominės elektrinės Astrave, netoli Lietuvos sienos, perspektyvas - vienų nuomone jėgainė bus pastatyta, o kiti svarsto, jog projektas gali virsti nesibaigiančiomis statybomis.

Vilniuje vykusioje apskritojo stalo diskusijoje politologas Jurijus Čausovas sakė manantis, kad elektrinė bus statoma, tačiau bus neefektyvi.

„Jei nieko nieko netikėto neįvyks, akivaizdu, kad atominė elektrinė bus statoma. Ji jau statoma. Tačiau taip pat akivaizdu, turint omenyje jau egzistuojančius AE projektus mūsų regione, kad šita atominė elektrinė bus ekonomiškai neefektyvi. Tai yra, tuomet kai ji bus paleista, mūsų regione bus elektros energijos perteklius“, - sakė J.Čausovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad AE projektas didins Baltarusijos priklausomybę nuo Rusijos.

Tačiau opozicinės Vieningosios piliečių partijos vadovas Anatolijus Lebedka sakė nusivylęs tuo, ką išvydo Astravo statybų aikštelėje.

„Ten be keturių aukštų administracinio pastato ir angaro daugiau nieko nėra, t.y. nesimato didelės statybų dinamikos, kad ten plauktų milijardai Rusijos rublių. Būklė atrodo pusiau įšaldyta. Aš manau, kad objektas iš tikrųjų bus statomas, tačiau tai bus eilinė nesibaigianti statyba. Negalima atmesti, kad atsižvelgiant į Baltarusijos ir Rusijos santykius bus (statybų) atšilimai ir įšaldymai“, - kalbėjo A.Lebedka.

Tuo tarpu diskusijoje dalyvavęs buvęs Baltarusijos Aukščiausiosios Tarybos vadovas Stanislavas Šuškevičius teigė statybvietėje Astrave įžvelgęs pagrindus „logistinei struktūrai“.

„Ten padaryta labai paprasta aikštelė, ten padaryta aikštelė logistinei struktūrai“, - aiškino jis.

Baltarusijos atominės jėgainės projektas šiuo metu plėtojamas Gardino srityje netoli Astravo miestelio, už 50 kilometrų nuo Lietuvos sostinės. Šį projektą su Rusijos finansine pagalba Baltarusija tikisi įgyvendinti iki 2018 metų.

Lietuva teigia, kad Baltarusijos projektas kelia abejonių dėl poveikio aplinkai ir neatitinka tarptautinių konvencijų keliamų reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
baltarusiu opozicija yra sudo vertes

Nuoperska

Nuoperska portretas
Mes Plerpiskiu inteligentai irgi laikomes sios nuomones. Laukiam atvykstant sio meslo autoriaus. Norime patikrinti jo veiksnuma.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių