Balsavimo internetu teks palaukti

Viešųjų pirkimų tarnyba leido Informacinės visuomenės plėtros komitetui nutraukti bandomosios įrangos elektroniniam balsavimui pirkti konkursą.

To priežastis – kitų metų biudžete visiškai nenumatoma lėšų projektui tęsti, praneša LTV „Panorama“.

Jaunimo apklausos rodo, kad šiuose Seimo rinkimuose studentai būtų dalyvavę beveik perpus aktyviau, jeigu būtų galėję balsuoti internetu. Taip ir buvo ketinta – rudenį bent patikrinti bandomąją elektroninio balsavimo įrangą. Tačiau net nepriartėjęs prie bandymų šios įrangos pirkimo konkursas stabdomas.

„Viešųjų pirkimų tarnyba, atsižvelgdama į Informacinės visuomenės plėtros komiteto prašymą nutraukti pirkimo procedūras ir įvertinusi visus dokumentus, pagrindžiančius šį prašymą, sutiko, kad minėtos pirkimo procedūros būtų nutrauktos“, – sakė Jolita Puškorienė, Viešųjų pirkimų tarnybos Prevencijos ir kontrolės skyriaus vedėja.

Lietuvoje elektroninio balsavimo idėja gyvuoja jau porą metų, tačiau jos įgyvendinimo projektas vis stringa. Pavasarį paskelbus konkursą elektroninio balsavimo sistemos bandomajai versijai pirkti gana ilgai teistasi dėl konkurso sąlygų.

Gavus pasiūlymus paaiškėjo, kad vietoj planuotų poros milijonų litų projektas kainuos keliskart brangiau. Vyriausybei buvo pateikta nauja pakoreguota programa.
Tačiau Seimui nesutikus įstatymu įteisinti elektroninio balsavimo, neliko pagrindo ir finansuoti visą jo projektą. Spalio pradžioje Finansų ministerija pranešė, jog kitų metų biudžete projektui pinigų nebus. Tuomet projekto globėjai nusprendė nebešvaistyti ir bandomajai programai pirkti skirtų 900 tūkst. Lt.

„Jeigu mes dabar tęstume darbus, tai gautųsi taip, kad mes išleidžiam tuos 900 tūkst. litų, turime sistemą, kurios negalime išbandyti ir kurios tęstinumui kitais metais biudžetas nėra numatytas“, – teigia Aurimas Matulis, Informacinės visuomenės plėtros komiteto direktorius.

Anot A.Matulio, technologinių problemų elektroniniam balsavimui Lietuvoje nėra. Tereikia politikų valios, kad tokia sistema reikalinga. O juos stabdo viešoji nuomonė esą elektroninis balsavimas bus nesaugus, liks galimybių balsams pirkti.

Informacinių sistemų specialistai sako, kad vien dėl to balsavimo technologijos yra tobulinamos ir, žinoma, kasmet kainuoja brangiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių