Baku bus aptariami energetikos klausimai

Prezidentas Valdas Adamkus ketvirtadienį išvyksta į Azerbaidžano sostinę Baku. Šalies vadovas susitiks su šios šalies prezidentu, dalyvaus Lietuvos ambasados atidaryme, o ryt ketina pasisakyti Energetikos saugumo viršūnių susitikime.

Šiame susitikime bus aptartos galimybės atsigabenti į Europą Azerbaidžano naftos ir dujų, aplenkiant Rusijos teritoriją. Energetikos saugumo viršūnių susitikime turėtų būti daug diskutuojama dėl Rytų Europos šalių remiamo naftotekio „Odesa-Brodai Gdanskas" projekto realizavimo. Šiuo naftotekiu iš Kaspijos jūros nafta turėtų tekėti į Vidurio Europos šalis.

Planuojama, kad į Europą Azerbaidžano "juodasis auksas" tekės iki Gruzijos uosto Supsa jau esančiu naftotekiu, toliau tanklaiviais bus gabenamas į Ukrainos uostą „Južnij“. Iš Odesos naftotekiu jis turėtų keliauti į Gdanską per Ukrainos-Lenkijos pasienyje esančius Brodus.

Dalyvavimą Energetikos saugumo viršūnių susitikime patvirtino Lenkijos, Gruzijos, Ukrainos, Rumunijos, Turkijos vadovai, Estijos premjeras Andrus Ansipas, Bulgarijos, Turkmėnistano, Kazachstano delegacijos bei JAV Valstybės sekretoriaus padėjėjo pavaduotojas Matthew Bryza.

Šiandien vakare numatytas V.Adamkaus ir Azerbaidžano prezidento Ilhamo Alijevo susitikimas. Po jo V.Adamkus dalyvaus Lietuvos ambasados Baku atidaryme, o vėliau kartu su kitų į energetikos konferenciją atvykusių valstybių ir vyriausybių vadovais vakarieniaus.

Penktadienį po pusryčių su ES energetikos komisaru Andriu Piebalgu Lietuvos vadovas susitiks su Turkijos Prezidentu Abdullah Güliu. Ryt vidurdienį prasidėsiančiame Energetikos saugumo viršūnių susitikime turėtų pasisakyti ir V.Adamkus. Manoma, kad jis pabrės ES vaidmenį energetikos dialoge su Kaspijos jūros šalimis. 

Penktadienį vakare Prezidentas grįš į Vilnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių