Baigėsi nacionalinės pratybos „Žaibo kirtis“

  • Teksto dydis:

Baigėsi mėnesį trukusios didžiausios nacionalinės pratybos „Žaibo kirtis 2015“, kuriose buvo tikrinama mobilizacijos sistema, mokomasi reaguoti į „hibridinio“ karo grėsmes ir teroristinius išpuolius, vyko taktiniai mokymai, penktadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Pratybos praėjo gerai, turime nemažai identifikuotų pamokų, kurias turėsime išmokti iki kitų metų pratybų", – pranešime spaudai teigė Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.

Per mobilizacijos sistemos patikrą iš tūkstančio išsiųstų kvietimų Klaipėdoje, Marijampolėje, Panevėžyje ir Šiauliuose gyvenamąją vietą deklaravusių vyrų, per vieną dieną šaukimo punktuose apsilankė apie 50 proc. pašauktų rezervo karių.

Antrasis etapas vyko Klaipėdoje, Kaišiadoryse ir Švenčionėliuose, taip pat Gaižiūnų ir Pabradės poligonuose. Jo metu Lietuvos kariuomenės Greitojo reagavimo pajėgos veikė kartu su daugiau nei 500 pareigūnų iš vidaus saugumo sistemos tarnybų – Lietuvos policijos, antiteroristinės rinktinės „Aras“, Viešojo saugumo tarnybos bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento.

Šių pratybų metu kariai ir pareigūnai treniravosi bendrai veikti neutralizuojant valstybės saugumui kylančias grėsmes „hibridinio“ karo atveju ir kovojant su kylančiomis teroristinėmis grėsmėmis. Į pratybų scenarijų įtraukti tokie strateginės infrastruktūros objektai, kaip suskystintų gamtinių dujų terminalas, Klaipėdos jūrų uostas, Palangos oro uostas ir kiti.

Paskutiniame pratybų etape kovinio šaudymo pratybose iš pėstininkų ginkluotės savo įgūdžius lavino Lietuvos kariai kartu su Viešojo saugumo tarnybos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais.

Pratybas „Žaibo kirtis 2015" organizavo Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas. Jose dalyvavo apie 3 tūkst. karių iš visų kariuomenės pajėgų ir valdybų, kartu treniravosi apie 500 vidaus saugumo sistemos pareigūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių