A.Zuokienės mandatas bus patvirtintas savaitės pabaigoje

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šios savaitės pabaigoje patvirtins Agnės Zuokienės teisę tapti Seimo nare vietoje mandato atsisakiusio jos vyro Artūro Zuoko.

Jeigu ji neatsisakys parlamentaro vietos, jau kitą savaitę prisieks Seimo posėdyje ir pradės eiti Seimo nario pareigas.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė, kad šį penktadienį arba sekmadienį komisijos posėdyje ketinama priimti sprendimą dėl laisvo Seimo nario mandato pripažinimo A.Zuokienei. Tuomet jau nuo jos pačios priklausys, ar paimti mandatą.

Pasak Z.Vaigausko, naujoji Seimo narė turėtų prisiekti gruodžio 8 dienos parlamento plenariniame posėdyje kartu su dar vienu naujuoju parlamentaru – šį sekmadienį Šilalės-Šilutės vienmandatėje apygardoje išrinkti Tvarkos ir teisingumo partijos atstovu Remigijumi Žemaitaičiu.

VRK pirmininkas teigė, kad į komisijos posėdį, kuriame bus sprendžiamas Seimo nario mandato suteikimo A.Zuokienei klausimas, gali atvykti ir ji pati, jeigu norės pareikšti, jog atsisako parlamentaro vietos.

„Apie tai, kad atsisako mandato, A.Zuokienė gali pareikšti ir tiesiai Seimui, kai jau ateis laikas prisiekti, nors tai paprastai daroma per VRK. Pagal įstatymus, mūsų komisija konstatuoja, kam priklauso Seimo nario mandatas. Tada parlamentaras turi prisiekti, norėdamas pradėti eiti pareigas. Jeigu prisiekti atsisakoma, Seimas turi priimti nutarimą, kad mandatas nutraukiamas. Tuomet VRK, vadovaudamasi tokiu nutarimu, pripažįsta kitą asmenį gavusį laisvą mandatą“, - aiškino Z.Vaigauskas.

Pasak jo, tai reiškia, kad kitą antradienį, gruodžio 8 dieną, arba A.Zuokienė prisieks ir pradės eiti Seimo narės pareigas, arba parlamentas priims nutarimą dėl jos mandato nutraukimo.

Jeigu A.Zuokienė atsisakys mandato, kitą savaitę VRK pripažins jį kitam liberalcentristų sąrašo kandidatui Jonui Čekuoliui. Mažai abejojančių, kad ir jis atsisakys Seimo nario mandato, nes dirba patrauklų darbą – Europos Sąjungos finansuojamoje misijoje Azerbaidžane. Tuomet reikėtų laukti, kol Seimas priims sprendimą dėl J.Čekuolio atsisakymo paimti mandatą.

Tokiu atveju parlamentaru galėtų tapti stipruolis Žydrūnas Savickas. Po jo seka buvęs vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila.

Jeigu A.Zuokienė vis dėlto prisiektų ir pradėtų dirbti Seime, tuomet, kaip spėjama, ji neprisijungtų prie valdančiosios Liberalų ir centro sąjungos frakcijos bei taptų jokioms frakcijoms nepriklausančius parlamentarus vienijančios Mišrios grupės nare.

A.Zuokas teigė, kad jo žmona kol kas nėra apsisprendusi, ar ims parlamentaro mandatą. Pati A.Zuokienė šiomis dienomis nėra pasiekiama žurnalistams.

Z.Vaigauskas spėjo, kad A.Zuokienės delsimas pranešti savo apsisprendimą reiškia, jog ji greičiausiai nusiteikusi ateiti dirbti į Seimą.

Buvęs liberalcentristų lyderis A.Zuokas Seimo nario mandato atsisakė praėjusią savaitę po to, kai Seimo valdančioji dauguma atsisakė pritarti jo pasiūlymui nustatyti lengvatinius pridėtinės vertės mokesčio tarifus kai kurioms prekėms ir paslaugoms.


Šiame straipsnyje: Zuokaszuokienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių