A.Zuokas išeina iš Seimo (papildyta)

Buvęs Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas Artūras Zuokas atsisako Seimo nario mandato, nes parlamentarai nepritarė jo pateiktiems pasiūlymams nustatyti lengvatinius pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifus kai kurioms prekėms ir paslaugoms.

Netikėtas pareiškimas

„Galiu pasakyti labai atvirai - jeigu ši įstatymo pataisa nebus patvirtinta, aš atsisakysiu Seimo nario mandato. Negaliu būti vietoje, kurioje esi niekas“, - antradienį vakare pristatydamas savo pataisas sakė A.Zuokas, tokiu savo drastišku pareiškimu sukeldamas nemenką sujudimą Seimo salėje.

Vėliau kolegų paklaustas, ar kalbėjo rimtai, buvęs liberalcentristų lyderis atsakė: „Esu garbingoje tribūnoje. Ir joje juokauti tikrai nesiruošiu“.

Seimo narių daugumai paliko įspūdį tokie A.Zuoko pareiškimai, bet jos nesugraudino. Parlamentarai nepritarė jo teiktoms PVM įstatymo pataisoms.

Iš 110 dalyvavusių balsavime už A.Zuoko teikiamus pasiūlymus balsavo mažiau kaip pusė – 53, prieš buvo 18, susilaikė 39. Valdančiosios LiCS nario teiktam projektui nepritarė didžioji dalis jo kolegų iš koalicijos. „Maištinguoju valdančiųjų atstovu“ neretai pavadinamą A.Zuoką parėmė tik opozicija.

Nejuokavo

„Ačiū. Buvo malonu padirbėti su jumis vienerius metus. Linkiu, kad šioje salėje būtų kuo daugiau Lietuvos“, - po balsavimo pareiškė A.Zuokas.

Jis pareiškė negalįs dirbti vietoje, kur nieko negali padaryti, negali įgyvendinti savo idėjų ir pažadų rinkėjams, kur „už salės ribų kalbama ir susitariama vienaip, o paskui salėje priimami visai kiti sprendimai“.

Netrukus A.Zuokas ketina teikti Vyriausiajai rinkimų komisijai pareiškimą dėl išėjimo iš Seimo.

LiCS kandidatų į Seimą sąraše pirmoji negavusi parlamentaro mandato yra A.Zuoko žmona Agnė Zuokienė. Kai vyras išeis iš Seimo, jai bus pasiūlytas mandatas. Tačiau A.Zuokas pareiškė, kad greičiausiai jo žmona neis dirbti į parlamentą. Todėl Seimo nario mandatas gali atitekti liberalcentristui Jonui Čekuoliui.

Siūlė sumažintus PVM tarifus

A.Zuokas siūlė sumažintą 10 procentų PVM tarifą taikyti šildymui, visuomeniniam transportui ir viešojo maitinimo paslaugoms, išskyrus alkoholinius gėrimus. Pagal teiktą pasiūlymą, 5 proc. šio mokesčio tarifas būtų taikomas visai spaudai, vaistams, viešbučiams, šviežiai atšaldytai mėsai ir paukštienai, visų rūšių meno ir kultūros bei sporto renginių lankymui.

Be to, pasiūlyta bazinį PVM tarifą sumažinti iki 20 proc. Šiuo metu jis siekia 21 proc.

Visa tai turėjo būti įgyvendinta po metų.

Teikdamas savo pasiūlymą A.Zuokas citavo premjero Andriaus Kubiliaus iniciatyva neseniai pasirašytą Nacionalinį susitarimą, kurio viename punkte nustatyta, kad bus siekiama sugrąžinti 18 proc. bazinį PVM tarifą ir nustatyti lengvatinius tarifus kai kurioms prekėms ir paslaugoms. „Mano pasiūlymas – jau dabar pradėti įgyvendinti šį Nacionalinį susitarimą. Pirmasis žingsnis galėtų būti lengvatinių tarifų nustatymas net ne nuo kitų, bet tik nuo 2011 metų. Po to galima būtų galvoti ir apie PVM bazinio tarifo sumažinimą“, - sakė liberalcentristas.

Tačiau A.Kubilius tikino, kad A.Zuokas pernelyg skuba, nes esą pagal Nacionalinį susitarimą dėl PVM tarifų turėtų būti diskutuojama 2010 metais, bet ne dabar.

Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Jurgis Razma liberalcentristo pareiškimus ir nusiteikimą palikti Seimą, jeigu pasiūlymams dėl PVM lengvatų nebus pritarta, pavadino "geriausiu pretendentu į politinės demagogijos konkurso laimėtojus".

Tikisi, kad koalicija sugrius

Praėjusią vasarą iš valdančiosios LiCS pirmininkų pasitraukęs A.Zuokas nuolat kritikavo A.Kubilių ir jo vykdomą politiką.

Prieš metus atsiradusią valdančiąją Permainų koaliciją sudaro LiCS, taip pat Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Tautos prisikėlimo partija. Koalicija turi 72 balsus Seime iš 141.

Opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis pareiškė tikįs, kad drastiškas A.Zuoko veiksmas paskatins kuo greitesnį valdančiosios koalicijos žlugimą ir naujos susiformavimą.

Atmesti analogiški siūlymai

Kiek anksčiau antradienį Seimo dauguma nepritarė panašiems į A.Zuoko pasiūlymams, kuriuos teikė opozicinės Socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius. Jis jau ketvirtą kartą šiais metais bandė pateikti parlamentarams PVM įstatymo pataisas. Jomis lengvatinis 9 procentų tarifas būtų taikomas visai spaudai, šaldytai mėsai, šaldytai ir šviežiai žuviai, daugiabučių renovavimo paslaugoms ir medžiagoms, šilumai, viešbučių paslaugoms, vaistams.

Projekte buvo numatyta, kad sumažintas PVM tarifas šioms prekėms ir paslaugoms būtų pradėtas taikyti nuo kitų metų balandžio.

A.Butkevičius aiškino, kad tokia lengvata sumažintų kainas, paskatintų vartojimą ir tokiu būdu į biudžetą įplauktų daugiau lėšų iš PVM. Tačiau premjeras Andrius Kubilius tikino, kad teikiami pasiūlymai biudžetui atneštų apie 200 milijonų litų nuostolių. Vyriausybės vadovas įtarė, kad Seimo nariai, pasirašę projektą dėl PVM lengvatos įvedimo, yra veikiami lobistų iš mėsos perdirbėjų įmonių.

Iš 104 balsavime dalyvavusių Seimo narių, už A.Butkevičiaus teikiamą projektą balsavo mažiau kaip pusė – tik 48. Prieš buvo 21, susilaikė 35 Seimo nariai. Todėl projektas grąžintas iniciatoriui tobulinti.


Šiame straipsnyje: Zuokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių