A.Valantinas: atsistatydinčiau, jei tai padėtų

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas tvirtina, kad atsistatydintų iš pareigų, jei matytų, kad tai išeitų į naudą teisėsaugai, tačiau teigia pernai su prezidente kalbėdamas apie galimą pasitraukimą išgirdęs paraginimą tęsti pradėtus darbus.

"Jeigu rezultatas būtų toks, kad jeigu tu atsistatydini, viskas nušvinta kitomis spalvomis ir ženkliai geriau, negali būti klausimo, nes iš karto šitoje vietoje manęs nebus. Bet aš turiu atsakymą, kad taip nėra, taip neatsitiks", - interviu BNS sakė A.Valantinas.

"Aš visada visose pozicijose jaučiuosi tvirtai, o padidintas dėmesys yra normalu", - pridūrė generalinis prokuroras.

A.Valantinas pripažino, kad po spalį Kaune įvykdytų nužudymų su prezidente Dalia Grybauskaite kalbėjosi apie galimą pasitraukimo iš užimamų pareigų.

"Iš tikrųjų (atsistatydinimo pareiškimo - red.past.) nešimo nebuvo, bet kalba apie tai buvo, ir aš manau, kad tai natūralu, nes, kaip žinia,

generalinį prokurorą skiria prezidentas Seimui pritarus. Kai atsitiko tie skaudūs įvykiai ir, mes nenusiimame dalies kaltės nuo savęs, kad galėjo taip būti, iš tikrųjų iškyla ir vadovo atsakomybės klausimas, ir būtent ta tema aš su ekscelencija diskutavau, ar neužtektų to, kad esant tam tikrai situacijai iš posto pasitraukia vadovas, kuris yra atsakingas už tam tikrus darbus. Tos diskusijos buvo", - sakė A.Valantinas.

Pasak generalinio prokuroro, jam buvo atsakyta, kad pradėtus darbus reikia tęsti.

"Atsakymas buvo toks, kad dirbam, reikia dirbti darbus", - tvirtino A.Valantinas.

A.Valantinas teigė esąs pasirengęs atsistatydinti, jei toks jo žingsnis pagerintų prokuratūros sistemos darbą.

"Mano visada atsakymas buvo toks: jeigu po mano žingsnio problema kardinaliai pasikeičia ir mes ir terminus sutrumpinam, ir kokybę pagerinam, manęs tą pačią minutę šitoje sistemoje nelieka, nes aš iš tiesų esu sistemos žmogus, ir man ne tas pats, kaip ta sistema dirba", - sakė generalinis prokuroras.

Paklaustas, ar jaučia prezidentės ir Seimo daugumos palaikymą, generalinis prokuroras teigė niekada "netroškęs pasitikėjimo", o tik galimybės "neįtakojamai dirbti". A.Valantinas pabrėžė, kad politikų teiginiai dėl jo pasitraukimo turėtų būti argumentuoti.

"Aš nemanau, kad turėtų būti aklas pasitikėjimas (...) Norisi turėti pasitikėjimą, kuris grindžiamos realios situacijos analize, tada galima tikėti apie tikrą pasitikėjimą", - teigė generalinis prokuroras.

"Tai yra politikų nuomonė, ji gerbtina, bet aš esu pragmatiškas žmogus, ir kai ateina laikas priimti vieną ar kitą sprendimą, ir iš savęs, ir iš kitų noriu reikalauti tam tikros argumentacijos, tam tikrų objektyvių vertinimų, ir tada daryti kažkokias išvadas", - sakė A.Valantinas.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei pareiškus, kad įvertinus rezultatus tiriant pedofilijos ir nužudymo bylas, sprendimas dėl A.Valantino bus priimtas sausį, generalinis prokuroras pabrėžė, jog priimti sprendimus vertinant vieną bylą būtų neteisinga, nebent byla atskleistų sistemines problemas.

"Mes nežinome, ką ekscelencija turėjo minty, taip sakydama (...). Apskritai sprendimai negalėtų būti siejami su konkrečiu vienu dalyku, nes kalbant apie prokuratūros sistemą, nėra taip, kad mes tiriam vieną bylą, ir nuo jos likimo, eigos ar rezultato priklauso vieno ar kito pareigūno likimas. Tai sistema, ir tų bylų yra daugiau. Plačiąja prasme aš nemanau, kad būtų teisinga kažkokius sprendimus daryti išeinant iš vienos ar kitos bylos", - sakė prokuroras.

"Kitas dalykas yra tas, kad ir viena byla gali parodyti sisteminius dalykus ir tai, kad sistema yra bloga, ir ji yra bloga todėl, kad tam tikras pareigūnas blogai veikia arba neveikia. Tada yra kiti dalykai, taigi bet koks sprendimas turi būti pagrįstas gilia analize ir teisingomis bei objektyviomis išvadomis", - kalbėjo A.Valantinas.

Pasak generalinio prokuroro, ikiteisminį tyrimą dėl Kauno pedofilijos bylos rengiamasi baigti sausio pabaigoje. Tuo tarpu nužudymo bylos baigtis priklausys nuo to, ar pavyks surasti pagrindinį įtariamąjį Drąsių Kedį.

Spalio 5 dieną Kaune buvo nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė. Juos ir dar tris asmenis, tarp jų - ir buvusią gyvenimo draugę, mergaitės motiną Laimą Stankūnaitę, kaunietis D.Kedys kaltino tvirkinus jo mažametę dukterį bei jos pusseserę, arba sąvadavimu.

Dėl tvirkinimo į teisėsaugą vyras kreipėsi užpraėjusių metų lapkritį, tačiau ikiteisminis tyrimas nebaigtas iki šiol.


Šiame straipsnyje: Valantinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių