Aukštojo mokslo pertvarką Seime planuojama svarstyti šioje sesijoje

Planą, kaip pertvarkyti aukštąsias mokyklas, Seimas turėtų svarstyti pavasario sesijoje, BNS sakė Seimo pirmininko atstovė Dalia Vencevičienė.

Anot jos, Vyriausybės pateiktas planas Seime registruotas penktadienį, parlamentarai pirmiausia turi susipažinti su juo, o tada planas bus svarstomas.

„Planą numatoma svarstyti šioje sesijoje“, – sakė D.Vencevičienė.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė viliasi, jog pokyčiai aukštajame moksle startuos 2018 metais.

„Kada Seimo pirmininkas paskirs, tada bus, tikiuosi, kad artimiausiu metu bus pateikta svarstymui. Vyriausybė perdavė nutarimą, dabar spręs Seimas, kaip greitai Seimas imsis svarstymo, taip greitai (pokyčiai) vyks. Labai norėtųsi, kad aukštajame moksle numatyti pokyčiai, susiję su finansavimo pertvarka, su studijų kokybės pertvarka, prasidėtų jau 2018 metais“, – BNS sakė ji.

Paprašyta įvertinti, ar atskirų universitetų pastaruoju metu pristatomos iniciatyvos jungtis nesikerta su bendru planu, ministrė teigė, kad diskusijos yra gerai.

Pavyzdžiui, planus jungtis šią savaitę Seimo pirmininkui pristatė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) ir Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) atstovai. VDU taip pat paskelbė, kad per artimiausias savaites planuojama baigti derybas dėl integracijos su Lietuvos sporto universitetu (LSU). Jau anksčiau dėl jungimosi VDU susitarė su Lietuvos edukologijos universitetu (LEU).

„Tai, kad akademinė bendruomenė diskutuoja, kaip galėtų realizuoti Vyriausybės planą, manau, yra labai gerai. Mes esame numatę artimiausiu metu visus Kauno universitetus, ir tuos, kurie išreiškė siūlymus bendradarbiauti, kviesti į diskusiją, ar ta bendradarbiavimo apimtis galėtų plėstis“, – sakė J.Petrauskienė.

Pagal Vyriausybės siūlomą aukštųjų mokyklų pertvarkos planą, Kaune į vieną turėtų būti sujungti ne tik VDU, LSU, ASU ir LEU, bet ir KTU. Tačiau VDU pabrėžia, kad jungtis su KTU nenori.

Ministrės teigimu, dėl LEU likimo pirmiausia turi pasisakyti akademinė bendruomenė. Šią savaitę Seime vykusiame pasitarime LEU mokslo ir plėtros prorektorius Aivas Ragauskas sakė, kad universitete vyksta balsavimas, su kuria aukštąja mokykla būtų geriausia jungtis – Vytauto Didžiojo ar Vilniaus universitetu. Jis siūlė politikams numatyti galimybę LEU fakultetams ir katedroms pasirinkti, kieno dalimi jie nori būti.

„Aš manau, kad jeigu akademinė bendruomenė pati priimtų tokį sprendimą, mes tikrai negalime tam prieštarauti“, – paklausta, ar LEU gali būti išskaidytas, sakė ministrė.

LEU rektorius Algirdas Gaižutis siekia, kad LEU susijungtų su VDU. LEU ir VDU jungtuvėms yra gavusios Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pritarimą.

Vyriausybinė darbo grupė siūlė LEU sujungti su VU taip vienoje aukštojoje mokykloje sukoncentruojant pedagogų rengimą. Vėliau Vyriausybė pateikė projektą, pagal kurį LEU būtų integruotas į kuriamą naują universitetą Kaune, tačiau pedagogų rengimas būtų užtikrintas ne tik Kaune, bet ir Vilniuje – Vilniaus universitete.

Pagal Vyriausybės pateiktą mokslo ir studijų institucijų pertvarkos planą, Vilniuje ir Kaune veiktų po plačios aprėpties universitetą, du technologijų universitetai būtų Vilniuje ir Klaipėdoje. Kaip specializuotos akademijos galėtų veikti Kaune esantis Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, dabar veikiančių menų akademijų – Vilniaus dailės akademijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos – junginys. Mykolo Romerio ir Šiaulių universitetai turėtų būti prijungti prie Vilniaus universiteto.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kai tik ateina

kai tik ateina portretas
nauja valdžia -vis tvarko aukštojo mokslo sistemą.Ir nutvarko velniai žino kur.Toks įspūdis kad valytojos ir kiemsargiai tvarko.Nes vis blogėja ir brangėja.Dabar dar ir nyksta.Gerbiamoji Cebule, labai prašom, netvarkykite ir nerušinkite nieko-gero iš to tikrai nebus.Tegul būna kol kas ramiai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių