Aukščiausiojo Teismo teisėjais paskirti A. Pažarskis ir A. Bukavinienė

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį Lietuvos apeliacinio teismo teisėją Alę Bukavinienę ir Vilniaus apygardos teismo teisėją Artūrą Pažarskį paskyrė dirbti Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT).

Už A.Bukavinienės kandidatūrą balsavo 91 parlamentaras, prieš - 11, keturi susilaikė, už A.Pažarskio kandidatūrą - 61 Seimo narys, prieš buvo 33, 12 susilaikė.

Seimo narys Naglis Puteikis ragino nepalaikyti A.Pažarskio kandidatūros, nes jis nagrinėjo terorizmu kaltintos Eglės Kusaitės bylą ir „yra priėmęs sprendimą pripažinti E.Kusaitę norėjusią susprogdinti Rusijoje karinę bazę“.

„Šitas teisėjo priimtas sprendimas, mano galva, rodo, kad teisėjas A.Pažarskis galvoja, kad Lietuva turėtų aktyviai padėti Rusijos specialiosioms tarnybos kovoti su tais žmonėmis, kurie galvoja kovoti Čečėnijos fronte su Rusija. Aš manau, kad teisėjas A.Pažarskis tokiu atveju neturėtų dirbti Aukščiausiajame Teisme, nes, mano galva, jo asmeninės pažiūros pradeda trukdyti bendrai Lietuvos valstybės raidai ir mūsų norui būti NATO ir Europos Sąjungos nare“, - kalbėjo parlamentaras.

Kitas Seimo narys Valdas Vasiliauskas teisėjui priekaištavo dėl nuosprendžio buvusių Ūkio ministerijos pareigūnų Neringos Pažūsienės ir Aniceto Ignoto baudžiamojoje byloje.

„Dabar spręsti apie teisėją pagal vieną išnagrinėtą bylą tinkamas, tai yra visiška nekompetencija. Ko gero, kiekvienas iš mūsų gyvenime esame suklydę po 20–30 kartų, ir tai rinkėjai mums atleidžia, ar tėvai, ar dar kas nors atleidžia“, - kolegų priekaištus atrėmė „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis.

A.Pažarskis ir A.Bukavinienė į LAT pasiūlyti, kai Seimas nepritarė prezidentės siūlymui Aukščiausiojo Teismo teisėjais skirti Apeliacinio teismo teisėjos Laimos Garnelienės ir Vilniaus apygardos teismo pirmininko Vytauto Zeliankos. V.Zeliankos kandidatūrą prezidentė buvo siūliusi dukart, ir Seimas abu kartus balsavo prieš paskyrimą.

Nepaskyrus visų LAT teisėjų, šalies vadovas negali teikti kandidato vadovauti šiam teismui. Konstitucija numato, kad prezidentas „paskyrus visus Aukščiausiojo Teismo teisėjus, iš jų teikia Seimui skirti Aukščiausiojo Teismo pirmininką“. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šiuo metu lieka be pirmininko, trečiadienį pasibaigus dabartinio vadovo Gintaro Kryževičiaus kadencijai. Seimas jau yra priėmęs sprendimą dėl jo atleidimo.

Pagal Konstituciją, Aukščiausiojo Teismo teisėjus skiria Seimas prezidento teikimu.


Šiame straipsnyje: latteisėjaiSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių