Aukščiausiojo Teismo pirmininku paskirtas G.Kryževičius

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) po beveik pusantrų metų pertraukos vėl turi nuolatinį vadovą.

Ketvirtadienį Seimas absoliučia balsų dauguma pritarė Prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktai LAT Civilinių bylų skyriaus teisėjo Gintaro Kryževičiaus kandidatūrai į šio teismo pirmininkus.

Surinko 96 balsus

Už G.Kryževičių Seimo plenariniame posėdyje balsavo 96 parlamentarai, prieš buvo tik 1 - Remigijus Ačas, susilaikė 6 Seimo nariai.

LAT pirmininkas skiriamas penkerių metų kadencijai Seimo nutarimu, prezidentui pateikus kandidatą.

Iš Seimo tribūnos kalbėję įvairių frakcijų atstovai pritarė Prezidentės pasirinkimui. Tik vienas kitas parlamentaras stebėjosi, kodėl taip greitai, esą net normaliai nesusipažinus su kandidatu yra skiriamas svarbios valstybinės teisingumą vykdančios institucijos vadovas.

„Mes turėjome galimybę pakankamai ilgai pabendrauti, padiskutuoti apie teismų sistemą, apie reformą, apie kitus svarbius klausimus. Frakcija vieningai pritarė šiai kandidatūrai, nes įsitikino, kad Prezidentės pasirinkimas yra tinkamas“, - sakė didžiausios valdančiosios Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Vaidotas Bacevičius.

„Dar vienas dalykas - nepriekaištinga biografija. Mes neturime ką prikišti kandidatui“, - sakė opozicinių socialdemokratų atstovas Česlovas Juršėnas.

Kreipėsi į visus teisėjus

Po to, kai šių metų liepą Seimas pagaliau atleido iš pareigų dar prieš metus LAT pirmininko įgaliojimus baigusį Vytautą Greičių, Prezidentė D.Grybauskaitė kreipėsi į visus šio teismo teisėjus, ragindama dalyvauti naujojo pirmininko atrankoje, į Prezidentūrą atsiunčiant savo biografijas ir veiklos planus.

Iš 37 LAT teisėjų savo dokumentus į Prezidentūrą atsiuntė 22, kurie ir tapo potencialiais kandidatais į LAT pirmininkus. Tarp atsiuntusiųjų dokumentus buvo ir V.Greičius, nors D.Grybauskaitė aiškiai leido suprasti neketinanti jo siūlyti kitai kadencijai.

Įvertinusi LAT teisėjų pateiktus siūlymus, Prezidentė susitiko su trimis teisėjais - Egidijumi Bieliūnu, Vytautu Masioku ir G.Kryževičiumi. Po pokalbių su trimis galimais kandidatais valstybės vadovė pasirinko G.Kryževičių. Šiam pasirinkimui vieningai pritarė ir Teisėjų taryba.

Profesionalus teisininkas

47 metų G.Kryževičius - profesionalus teisininkas, 1985-aisiais baigęs Vilniaus universiteto Teisės fakultetą, dar sovietiniais laikais dirbęs LAT sekretoriate skyriaus viršininku - pirmininko padėjėju, taip pat Komunalinio ūkio ministerijoje vyriausiuoju juriskonsultu.

1989 - 1995 metais buvo Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo teisėjas, 1995 - 1999 metais -  Vilniaus apygardos teismo teisėjas, nuo 1999 iki 2001-ųjų - Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas.

2001 - 2007 metais G.Kryževičius dirbo Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėju, penkerius metus buvo šio teismo pirmininko pavaduotojas.

Nuo 2007-ųjų birželio G.Kryževičius yra LAT teisėjas.

Metus nebuvo jokio vadovo

LAT pirmininko vieta laisva jau nuo praėjusių metų liepos, kai pasibaigė devynerius metus Teismui vadovavusio V.Greičiaus kadencija.

Daugiau kaip metus Seimas nesutiko atleisti iš pareigų kadenciją baigusio pirmininko, todėl LAT neturėjo nei nuolatinio, nei laikino vadovo. Tačiau šiemet liepą parlamentarai pagaliau priėmė nutarimą dėl V.Greičiaus atleidimo iš pareigų.

Nuo šių metų liepos iki dabar LAT laikinai vadovavo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkė Janina Stripeikienė.

V.Greičius išliko LAT teisėju. Jis paskirtas į šias pareigas iki 65 metų amžiaus, todėl liks teisėju dar  beveik penkerius metus.


Šiame straipsnyje: kryževičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių